Cégvilág

Bespájzoltak Pakson üzemanyagból

A Paks II. Zrt. nettó kétmilliárd forintért megvásárolja azt a telekrészt az MVM Paksi Atomerőműtől, amelyen felhúzna két atomreaktort, az előleget már át is utalta. A Paksi Atomerőmű tavaly 3,8 milliárd forint adózott eredményt ért el, és az egész profitot kivenné osztalékként a társaság tulajdonosa, az MVM.

Az előző évinél szerényebb mutatókkal, de stabil eredménnyel zárta az évet az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Árbevétele bő 2 százalékkal 170,1 milliárd forintra csökkent, üzemi eredménye pedig 9,7 milliárd forintra feleződött. Az üzemi eredmény több mint 8,6 milliárd forintos zsugorodásának fő oka, hogy

az árameladásból csaknem 4,6 milliárd forinttal kevesebb pénz folyt be.

Az atomerőműben megtermelt villamos energiát egészében az MVM Partner Energiakereskedelmi Zrt. vásárolta meg. (Mivel az eladást rögzítő szerződés a múlt év végén lejárt, a két társaság ez év elején újabb öt évre szólót kötött.) Jelentősen, 2,4 milliárddal 4,9 milliárd forintra nőtt a menedzsmentdíj is.

Kisebb lett az atomerőmű-társaság adózott eredménye is. A 3,772 milliárd forintos profit egészét ki kell fizetni osztalékként a társaság tulajdonosa, az MVM Zrt. javaslata szerint.

Fotó: Földi D. Attila

Tavaly az atomerőműben mintegy 21 milliárd forintot fordítottak új beruházásokra, beszerzésekre. Nagyobb tételnek számított ezen belül például a turbinaház-fejlesztés, a csővezetékek rekonstrukciója, valamint több, a szabályozó rendszert érintő és a biztonságnövelést célzó intézkedés.

Nukleáris üzemanyagot 24,7 milliárd forintért vásárolt a cég, 6,5 milliárddal többért, mint 2016-ban.

Igaz, hogy az üzemanyaghoz az előző évinél olcsóbban jutott hozzá, de tartalékképzés céljából sokkal többet vásárolt, mint 2016-ban.

A bevételeket szerényen növelte az a nettó másfél milliárd (bruttó 1,9 milliárd forint) előleg, amelyet a Paks II. Zrt.-től kapott a neki eladandó földterület (telek) fejében. Az ügyletről 2017. december 22-én állapodtak meg, a vételár a nettó 2,0 milliárd forint majdani könyv szerinti érték. A telket – amelyen majd az 5. és 6. atomerőműblokk épül – várhatóan 2019 végén veszi át a Paks II. Zrt.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

 

nukleáris üzemanyag Paksi Atomerőmű MVM
Kapcsolódó cikkek