Cégvilág

Élen járunk a pacemaker-terápiákban

A digitalizáció megjelenése az egészségügyben nem jelentheti az ellátás elembertelenedését.

A diagnózis folyamatát számos ponton segítheti a digitális technika – mondta Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatója az Európai Egészségügyi Menedzsmenttársa­ság konferenciáján. Példaként hozta fel a digitális adatelemzést, a digitális diagnosztikai eszközök használatát és a papíralapú dokumentáció háttérbe szorulását.

Fotó: Kallus György

Az egyik legnagyobb egészségügyi innovációs platform, az EIT Health oktatási programjai segítenek mindebben, ezeken tavaly több mint nyolcezer egészségügyi szakdolgozó és PhD-hallgató vett részt. A digitalizáció megjelenése az egészségügyben nem jelentheti az ellátás elembertelenedését, viszont egyes tanulmányok szerint a gyógyszerfelírásra fordított idő 80 százalékkal is csökkenthető. A skandináv és a balti államok járnak élen Európában a digitális egészségügyben.

A konferencián egy Norvégiából érkező szakember mutatta be azt az ellátási modellt, amelyet krónikus légzőszervi betegek gondozására, követésére, kezelésére fejlesztettek ki.

A betegnél lévő digitális eszközről érkező adatok és a beteggel való digitális kommunikáció alapján követi nyomon az orvos a beteg állapotát, és küld értesítéseket, akár úgy is, hogy nem találkozik személyesen a betegével, aki például olyan távoli területen él, ahová szakorvos csak ritkán jut el.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ Szócska Miklós pacemaker
Kapcsolódó cikkek