Cégvilág

Euróért adná részvényeit a BILK

Ebben a hó­napban lépne tőzsdére a BILK Logisztikai Zrt. Részvényeit euróban adná a lakosságnak és az intézményi befektetőknek is. A Világgazdaságnak a társaság vezérigazgatója, Wáberer Lívia nyilatkozott.

Hol tartanak a BILK Zrt. tőzsdei előkészületei, mi van még hátra?

A részvények nyilvános felajánlásához és a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT) való bevezetéséhez szükséges, a BILK piaci, gazdasági, pénzügyi és jogi helyzetét, illetve a részvényekhez kapcsolódó jogokat tartalmazó tájékoztatót az MNB-nek már benyújtottuk, az engedélyeztetés folyamatban van. Ezután kérelmezzük a részvények bevezetését a BÉT-re, majd a cégbíróságtól a nyilvános részvénytársasággá alakulásunk végleges bejegyzését. Ezután már mint nyrt. fogjuk indítani a jegyzési időszakot. A részvények kizárólagos értékesítésével a Raiffeisen Bankot bíztuk meg. Mivel a BILK szabályozott ingatlanbefektetési társaságként (SZIT) kíván működni, részvényértékesítésünk sikere esetén a nyár közepén nyújtanánk be a NAV-hoz a SZIT-té minősítési kérelmünket.

A SZIT előnyei ismertek, de nem sajnálják-e, hogy a majdani nyereségnek csak a 10 százaléka maradhat a cégnél, a többit ki kell fizetni osztalékként?

Úgy gondolom, hogy a tulajdonos ezzel felelős döntést hozott.

Eldőlt-e, hogy – a SZIT-ek számára minimumként előírt 25 százalék mellett – mekkora hányadot kívánnak tőzsdére vinni?

A 25 százalékos közkéz­há­nyadot mindenképpen teljesíteni kell, az afölötti rész a befektetők érdeklődésén múlik, de Waberer György többségi részesedése meg­marad.

Fotó: VG

Milyen befektetői kört céloztak meg, és azt hogyan szeretnék elérni?

Egyrészt az eurómeg­taka­rí­tással rendelkező magánsze­mé­lyeket, másrészt a hazai alap­­-

kezelőket és intézményi befek­tetőket. A jegyzési időszakban a részvények jegyezhetők lesznek magánszemélyek és intézményi befektetők által a kizárólagos értékesítőnknél, a Raif­feisen Banknál.

A majdani befektetők oldaláról mekkora előny vagy hátrány, hogy csak euróért vásárolhatnak BILK-részvényeket?

Úgy gondoljuk – és ezt az értékesítő bankkal is egyeztettük –, hogy jó irány az euró­meg­takarítással rendelkező lakosság megcélzása is, és reményeink szerint e kör örömmel fogadja majd a lehetőséget. Százezreknek keletkezik euróban a jövedelme, akik Nyugat-Európában dolgoznak, és a jövedelmüket hazautalják. Az eurós megtakarítások értékének növelése jelenleg nem egyszerű. A BÉT-en egyébként ez lesz az első euróalapú részvényértékesítés. A BILK abban is első lesz a terveink szerint, hogy újonnan tőzsdére lépőként válik SZIT-té.

Mennyire vonzó befektetési célpont a BILK a most közzétett 2017-es adatai alapján?

Rendkívül eredményes évet zártunk. Árbevételünk közel 3,6 milliárd forint volt, az üzemi eredményünk pedig 1,8 milliárd. Az alaptevékenységből származó nyereségünk 1,2 milliárd forint volt. 2017 a fejlesztések szempontjából is sikeresnek számít: az első negyedév végén adtunk át egy 8,9 ezer négyzetméteres raktárcsarnokot.

Milyen további fejlesztések vannak napirenden?

Március elején kezdtük el egy 3,8 ezer négyzetméter alapterületű raktárcsarnok kialakítását, gyakorlatilag a két meglévő csarnokunkat építjük össze, a köztük lévő, üres területet hasznosítva. Ezt az új, 3,8 ezer négyzetmétert tizenegy évre előre kiadtuk. Tavaly ősszel ezenfelül megvásárolt a társaság egy 7,4 hektáros területet, amelyen a közeljövőben két ütemben 30 ezer négyzetméternyi raktárcsarnokot ter­vezünk megépíteni. Az első fázisra várhatóan jövőre, a másodikra 2020-ban vagy 2021-ben kerül sor. Ezek átadása után a társaságunk teljes raktárkapacitása meghaladja majd a 215 ezer négyzetmétert.

Mennyibe kerül összesen ez a két projekt?

Az összeépítés meghaladja a félmilliárd forintot. A jövőre indítandó beruházás az előkészítés szakaszában van, erről még korai lenne részleteket mondani.

Mi a BILK erőssége az ügyfelek szempontjából?

Büszkék vagyunk arra, hogy logisztikai raktárvárosunkban bérlőinknek teljes körű logisztikai szolgáltatáscsomagot tudunk nyújtani. Területünkön működik például NAV-iroda, ATM, postahivatal és – kiemelkedő szolgáltatásként – I-es típusú vámudvar is. Így az ügyfeleinknek nem kell másik vámirodát felkeresniük, mindent intézhetnek a BILK területén.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

 

BILK Logisztikai Zrt Wáberer Lívia
Kapcsolódó cikkek