Cégvilág

Vette a bőröndjét, és lelépett a vezér

Új vezérigazgató érkezett a világ legnagyobb bőröndgyártójának számító Samsonite élére, miután Ramesh Tainwala belebukott a napokban kirobbant diplomabotrányba.

Ramesh Tainwalát pénteken Kyle Gendreau eddigi pénzügyi vezérigazgató-helyettes váltotta fel a Samsonite élén, a hírek szerint neki kétséget kizáróan rendben vannak a végzettségét igazoló dokumentumai. Az amerikai alapítású, luxemburgi székhelyű, elsősorban Indiában, de Szekszárdon is gyártó, részvényeit a hongkongi tőzsdén jegyző Samsonite közleményében azt írja, hogy mind a részvényesek, mind a vállalat számára a legmegfelelőbb döntést hozta Ramesh Tainwala, amikor nem részletezett személyes okokra való hivatkozással, azonnali hatállyal megvált a cégnél viselt minden pozíciójától.

Tainwala személyes okokra hivatkozva lemondott a társaságnál viselt valamennyi pozíciójáról
Fotó: Samsonite

A Samsonite-ra a Blue Orca Capital szállt rá, a Soren Aandahl alapította, a tőzsdecégek árfolyameséséből profitáló úgynevezett shortseller társaság „kinyitotta a bőröndöt”, és az utolsó szegecsig szétszedte, s talált is olyan tényezőket, amelyek alapján megkérdőjelezhető a vállalatvezetés hozzáértése, ami viszont arra utal, hogy a befektetők pénze nincs biztonságban. A Blue Orca jelentésében a többi között a nyereségkimutatással és a haszonkulcsokkal való trükközéssel vádolta meg a Samsonite-ot, amely hiába cáfolta azonnal a megjelenteket, a befektetők nem neki hittek.

A részvényárfolyam két nap alatt 21 százalékot zuhant, majd a cég kérésére fel is függesztették a kereskedést, amíg elülnek a hullámok, és tisztázzák a vitatott kérdéseket.

Ezt a Samsonite megtette, tételesen cáfolva a Blue Orca vádpontjait – írja a Bloomberg. A pénteken újraindított kereskedés során az elveszített 1,3 milliárd dollár piaci érték közel felét visszaszerezték, az árfolyam végül 9,85 százalékos pluszban zárt. Tainwala viszont védhetetlennek bizonyult, az üzletember le is mondott. A Blue Orca ugyanis a vezérigazgató személyes hitelességét is megkérdőjelezte, mondván: a hivatalos iratokban doktorként tünteti fel magát, miközben a Cincinnati Egyetem vállalatvezetési doktori kurzusát nem járta végig 1992-ben, így a cím használatára eleve nem jogosult.

Tainwala a The Wall Street Journalnak kifejtett védekezésében hangsúlyozta, sosem állította, hogy elvégezte a kurzust, és ezzel a kollégái és a barátai is tisztában voltak, és csak kedvességből és mókából szólították doktornak. Kérdés, hogy például az amerikai tőzsdefelügyeletnek beadott hivatalos iratokban miért „viccelődtek” egy jogosulatlanul használt titulussal.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Samsonite Ramesh Tainwala bőröndgyártó diplomabotrány
Kapcsolódó cikkek