Cégvilág

Augusztusban lehet visszavinni minőségi hibás gyógyszereket

Augusztusban visszavihetők a patikákba a szennyezett valsartan hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek, amelyeket július 4-én vontak ki a forgalomból – közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

A közlemény szerint az OGYÉI kezdeményezésére az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége, a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a forgalomba hozatali engedélyre jogosultak megállapodtak abban, hogy

a gyógyszertáraknak július 30. és augusztus 31. között van lehetőségük a kivont, minőségi hibás valsartan hatóanyagú gyógyszereket visszavenni a betegektől.

Betegenként legfeljebb két doboz bontatlan, lejárati időn belüli készítmény visszavételére van mód, az érintettek visszavétel időpontjában érvényes térítési díjat kapják vissza. A készítményt bármely gyógyszertárba vissza lehet vinni számla nélkül is –írták. Hozzátették, a dobozszám korlátozásának oka, hogy egy időben legfeljebb háromhavi készítmény írható fel receptre, így indokolatlan, hogy két bontatlan doboznál több gyógyszer legyen a betegeknél.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ismételten hangsúlyozták, hogy

a gyógyszer szedését senki se hagyja abba addig, amíg a kezelőorvos a helyettesítő készítményt fel nem írja, ugyanis a gyógyszer szedésének megszakítása miatt nőhet a vérnyomás, ami emelheti a szívinfarktus és a szélütés kockázatát.

Fontos, hogy a betegek mihamarabb keressék fel kezelőorvosukat és konzultáljanak vele, milyen készítményt javasol a jövőben a leghatékonyabb terápia érdekében – hívták fel rá a figyelmet.

Kiemelték, az valamennyi tagállamában kivonták a szennyezett valsartan hatóanyagot tartalmazó gyógyszereket, így már csak a megfelelő minőségű készítmények érhetők el.

A forgalomból kivont gyógyszerek listája megtalálható a https://www.ogyei.gov.hu/valsartan_sajtokozlemeny/ oldalon.

 

gyógyszer valsartan OGYÉI
Kapcsolódó cikkek