Cégvilág

Engedtek a nyomásnak az amerikai gyártók

Több gyógyszeripari óriás is jelentős vállalást tett az elmúlt időszakban.

Csökkentik a termékeik árát az Egyesült Államokban, felelős árpolitikát vezetnek be, és vállalják, hogy az áremelések átlagosan később sem fogják meghaladni az éves mértékét – jelentették be csütörtökön az amerikai Merck gyógyszergyár képviselői.

A meglepő vállalások előzménye, hogy Donald Trump amerikai elnök több ízben is bírálta a gyártókat, mert szerinte túl drágán adják a gyógyszereket az Egyesült Államokban más piacokhoz képest.

A Merck 60 százalékkal olcsóbban értékesíti majd a hepatitis C gyógyítására kifejlesztett Zepatier nevű készítményt, és 10 százalékkal szállítja le további orvosságok árát is. A Marketwatch szerint azonban a Zepatier esetében a gyártó két legyet ütött egy csapásra, hiszen a konkurens termékek megjelenése miatt az eddigi ára már amúgy sem lenne versenyképes.

Fotó: AFP

Több gyógyszeripari óriás is hasonló vállalást fogalmazott meg az utóbbi időben. A Pfizer július 11-én jelentette be, hogy visszavonja és elhalasztja a július elsején már hatályba léptetett, legalább száz terméket érintő áremelését. A bejelentésre egy nappal azután került sor, hogy Trump szégyenletesnek nevezte az áremelést. Az elnök szerint a Pfizer ok nélkül drágított,

főként a szegény amerikaiak kárára, miközben az európai országokban alacsony áron vásárolhatók meg a készítményei.

A Pfizer Trump egészségügyi ellátást átalakító tervezetével hozta összefüggésbe a visszavonást, mivel a már kidolgozott tervezet elfogadásáig, de maximum év végéig halasztja el az áremelést. A törvénytervezet egyébként növelné a versenyt a gyógyszerpiacon, és csökkentené a gyógyszerek listaárát, valamint a betegek biztosításból meg nem térülő költségeit.

A 44 oldalas dokumentumban felsorolt intézkedések közül azonban csak néhányat lehetne azonnal bevezetni, egynémely pedig a kongresszus hatáskörébe tartozik.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

gyártók Donald Trump gyógyszer Pfizer
Kapcsolódó cikkek