Cégvilág

Meghódítanák az okoseszközök piacát

Az egyszerű pulzusmérőkön túllépve, az EKG-adatok valós idejű gyűjtése és elemzése hozhat áttörést.

Ugrásszerűen megnőtt az aktivitásmérő készülékek iránti kereslet az utóbbi időben. Ez a tendencia várhatóan kitart a következő években is, iparági kutatások szerint 2020-ra a globális piac mérete elérheti a 34 milliárd dollárt. Az IBM támogatásával erre a területre lépett be a magyar HeartBit nevű startup, amely orvosi pontosságú szívvizsgálatot kínál profi és amatőr sportolóknak egyaránt. A hordható okoseszközzel arra alapozva reformálnák meg az egész piacot, hogy az egyszerű pulzusmérők megoldásain túllépve ez a készülék valós időben képes az EKG-adatok gyűjtésére és elemzésére, így optimalizálva a terhelést és az edzések hatékonyságát. Mindehhez az IBM a technológiai hátteret biztosítja, az informatikai óriással idén júniusban lépett partnerségre a hazai startup.

A világ egyik vezető technológiai cége által kínált megoldások lehetővé teszik, hogy a HeartBit algoritmusa másodpercenként 10 ezer adatpontot dolgozzon fel biztonságosan.

Az adatokat az IBM IoT (Internet of Things – dolgok internete) platformjának bevonásával elemzi a rendszer, így a felhasználók fizikai állapota, sportolási szokásai és az időjárási körülmények figyelembevételével személyre szabott edzéstervet kínál.

A szív védelme a lelkes amatőröknek ugyanolyan fontos, mint az olimpikonoknak
Fotó: HeartBit

Az együttműködés célja a hordható EKG-eszköz háttér-infrastruktúrájának kialakítása. Ifjabb Kozmann György vezérigazgató a Világgazdaságnak hangsúlyozta: a felhőalapú mesterséges intelligencia lesz a jövő. Rávilágított, hogy a mai rohanó világban nem mindig egyértelmű, hol van a határ a biztonságos edzés és a szív túlterhelése között. Ám a szívveréskor keletkező elektromos jelek vizsgálatával az eszköz észreveszi az aritmia, a pitvarfibrilláció és más rendellenességek tüneteit. A fejlesztők elsődleges célja, hogy a veszély első jelekor figyelmeztessék a felhasználókat.

A HeartBit eszközei által összegyűjtött adatok az iOS- és Android-okosórákon, illetve okostelefonokon futó programon keresztül az IBM Cloud rendszerbe kerülnek, ahol az informatikai cég IoT-platformja dolgozza fel őket. Emellett a HeartBit a magyar Autsofttal is stratégiai együttműködést kötött, most már ez a cég a felelős a termékekben futó applikáció fejlesztéséért.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

okoseszköz HeartBit tudomány okoseszközök
Kapcsolódó cikkek