BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre innovatívabbak a sörgyárak

Hozzájárul a hazai söripar egészséges fejlődéséhez, hogy ma már nemcsak a kisüzemi főzdék, hanem a nagy gyárak is különlegességekkel bővítik a kínálatukat.

A mennyiségben 6,2 millió hektoliteres, értékben pedig mintegy 150 milliárd forintos magyar sörpiac több mint 95 százalékát kitevő nagy sörgyárak idejében felismerték, hogy innovatív termékekkel kell szélesíteniük a kínálatot versenyképességük megőrzése érdekében. A kedvező gazdasági környezet generálta fogyasztásbővülés mellett a kisüzemi főzdék fűtötte söripari forradalomra adott termékfejlesztési válaszok is hozzájárultak, hogy a Heineken Hungária, a Dreher és a Borsodi is megszilárdította pénzügyi helyzetét. Ma már nemcsak a kézműves sörfőzők tartanak készleten erősebb komlózású, karakteresebb söröket, hanem a radlerek, az ízesített és az alkoholmentes termékek növekvő népszerűségét is meglovagolták a gyártók.

A Magyar Sörgyártók Szövetségének adatai szerint az idén is megmaradt a piac lendülete: az első fél évben 3,6 százalékos növekedést mértek.

Fotó: Dreher

A Heineken tavaly 3 százalékkal 53,9 milliárd forintra növelte az árbevételét, miközben adózott eredménye a 2016-os 400 millió forintos veszteség után már 170 milliós nyereségről árulkodik. Az innovációban élen járó soproni sörgyár ráadásul az otthoni sörfőzőket is aktivizálta a Soproni Óvatos Duhaj termékcsalád bővítéséhez: egy sörverseny keretében csütörtökön választja ki azt a legfeljebb 5,5 százalékos alkoholtartalmú porter sört, amelyet nagyüzemi mennyiségben kezd gyártani.

Ez az egyik legzamatosabb felső erjesztésű fajta, íze felelevenítheti az étcsokoládét, a kávébabot, de még a sült almát is. A Heineken emellett a radlerek iránti megnövekedett keresletre is reagált, tavasszal vezette be a meggyes és a bodzás ízesítést.

A Drehernél áprilistól márciusig tart az üzleti év, hivatalos adat még nincs, de a kőbányai vállalatnál lapunkkal azt közölték, náluk is 3 százalékkal nőtt a forgalom az egy évvel korábbi 53,9 milliárd forinthoz képest. Az Opten adatai szerint áprilistól decemberig, tehát kilenc hónap alatt is 140-ről 380 millióra kúszott fel a profit az előző 12 hónaphoz képest. A hétvégén tartandó 5. DreherFesztre több különlegességgel is készül a gyártó, egyebek mellett pasztőrözetlen tanksörváltozatban kínált Pale Ale-lel, karamellás vörös sörrel, testes, fűszeres IPA-val, a gyümölcsös sörök közül pedig trópusi mangó, illetve aszalt szilvás variánssal.

Bár kisebb szelet jut a piacból a Borsodinak, a bőcsi társaságnál volt leglátványosabb a bővülés tavaly:10 százalékkal 36,8 milliárd forintra ugrott az értékesítés, miközben a 2015-ben még csaknem 5,3 milliárdos veszteséget két év alatt 600 milliósra sikerült leszorítani.

A vállalat életében jelentős mérföldkő a Nitro, amely az ország első nitrogénnel dúsított világos söreként mutatkozott be, a Borsodi Mesterrel pedig a cég megfogalmazása szerint az elődök 45 évnyi sörfőző szakértelme előtt tisztelegnek. A gyár a következő három évben több lépésben újítja meg palackozórészlegét, a beruházás első fázisaként a gépsoron 28 éve üzemelő palackfejtőgépet cserélték le.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.