Cégvilág

Harminc százalékkal bővült a garanciaállomány

Ma már minden ötödik kkv-hitel a Garantiqa kezességvállalásához kapcsolódik.

Jelentősen nőtt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. az első fél évben: garanciaállománya meghaladta a 660 milliárd forintot, ami több mint 30 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. A társaság kezességvállalásával közel 400 milliárd forint került több mint 17 ezer hazai kis- és középvállalathoz, közülük sok nem juthatott volna finanszírozási forráshoz állami kezesség nélkül. Ma már minden ötödik kkv-hitel a Garantiqa kezességvállalásához kapcsolódik.

Búza Éva vezérigazgató kiemelte: a Garantiqa az idén folytatta eddigi, határozott bővülését. A gazdaság robusztus növekedése kedvező környezetet kínál a hazai kkv-k fejlődéséhez, amelyeknek így nő a hitelfelvételi kedvük is. Ráadásul nem igazolódtak a Növekedési hitelprogram múlt évi kivezetésével kapcsolatos félelmek sem: a hitelezési dinamika továbbra is magas, ahogyan az állami kezességvállalás népszerűsége is erősödik.

Ám továbbra is jelentős a vállalati szektor kielégítetlen finanszírozási igénye. Az MNB 2018. júniusi jelentése szerint a teljes vállalati hitelezés esetében átlagosan évi 6 százalékos, a kkv-hitelezés esetében pedig 6-8 százalékos éves bővülés lehetséges 2020-ig.

Az MFB egy korábbi kutatása szerint azonban az életképes mikro-, kis- és középvállalkozások negyede nem vagy csak részben juthat hozzá kereskedelmi banki forráshoz. Többségük az elutasítástól tartva fel sem vette a kapcsolatot a pénzintézetekkel. A Garantiqa az ősszel éppen ezért fordul közvetlenül a vállalkozásokhoz: a nyilvánosan elérhető adatok alapján több mint tízezer hazai vállalkozás garanciaképességét vizsgálta meg a társaság, amelynek eredményeként hitelfelvétel során a Garantiqa készfizető kezességvállalása bevonható.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Kapcsolódó cikkek