Cégvilág

Jó üzlet a film- és műsorgyártás Magyarországon

Nem csak a külföldi megaprodukcióknak éri meg Magyarországon dolgozni, de a hazai film-, videó- és televízió műsorgyártó vállalkozások összárbevételének növekedése is töretlen 2013 óta – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

Az adatokból kiderül, hogy a szektor meglehetősen fragmentált, hiszen a több százmilliós költségvetésű filmeket, műsorokat gyártó cégek mellett, ide tartoznak akár az esküvői videók készítéséből élő egyszemélyes vállalkozások, valamint a különböző utómunkálatokat készítő cégek is.

A működő cégek száma 2014 óta enyhe csökkenést mutat. Jelenleg több mint 3500 ilyen profilú vállalkozás működik hazánkban. A cégszám csökkenése elsősorban a legkisebbeket érintette

– olvasható az Opten közleményében.

A 100 millió forintnál kisebb árbevételt elért cégek esetében folyamatos csökkenés mellett, 2016 és 2017 között jelentős számú kis cég tűnt el a piacról. Ezzel szemben a 100 és 1000 millió forint közötti árbevétellel rendelkező cégek száma nem változott számottevően, az 1 milliárd árbevétel fölötti vállalkozások száma pedig még emelkedett is.

Fotó: Koncz György

A közlemény szerint a felszámolási eljárások számának 2014 óta tartó folyamatos csökkenése, és a kényszertörlések számának 2015 óta elindult fogyatkozása is. Ugyanakkor a cégszámhoz mérten viszonylag magas végrehajtási eljárások száma azt mutatja, hogy a fizetési fegyelemmel vannak még gondok.

A piaci szereplők 2014 és 2017 között több mint 716 millió forint vissza nem térítendő uniós pályázati forráshoz jutottak hozzá.

Ez a szám elenyésző a gazdaságfejlesztési programokban allokált forrásokhoz képest, ugyanakkor a Nemzeti Filmalap, valamint a Nemzeti Kulturális Alap költségvetéséből évről-évre nagyságrendileg jóval több forrás érkezik a szektor szereplőihez- zárja elemzését Hantos Zoltán, a céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.

Magyar közterületek a mozivásznon

Több százmillió forintot fizetnek a különböző produkciós irodák évente azért, hogy magyarországi köztereken forgathassanak.

 

filmipar filmforgatás Opten
Kapcsolódó cikkek