Cégvilág

Kínában nyit éttermet Gerendai

Kínába tart a Costes Downtown, miután a világ különböző pontjain működő ötven Michelin-csillagos étterem egyikeként meghívták a most épülő mesterséges szigetre. Az üzletről nyolc évre szóló szerződést írtak alá.

Az egyik Michelin-csillagos magyar étterem, a Costes Downtown is jelen lehet a Kínában most épülő mesterséges sziget, az Ocean Flowers gasztrosétányán. Az erről szóló szerződést már alá is írta Gerendai Károly, akinek éttermét a térségből egyedüliként választották ki a dubaji Pálma-szigetnél is nagyobb attrakciónak szánt ingatlanfejlesztés szervezői. A bővebb listán még 150 Michelin-csillagos étterem szerepelt a világ minden tájáról, közülük végül ötven vállalkozás tulajdonosával szerződött le a beruházást fémjelző Evergrande csoport – tájékoztatta a Világgazdaságot Gerendai Károly, az étterem tulajdonosa.

Fotó: VG

A dél-kínai Hainan mellett formálódó sziget területe több mint 940 hektár, vagyis csaknem tízszerese a budapesti Városligetének. A 2020-as átadással beharangozott beruházás költsége meghaladja a 24 milliárd dollárt, amiből a világ legnagyobb konferencia-központja, egy hétcsillagos és 58 felső kategóriás hotel, valamint luxuslakások és mindenféle szolgáltatást biztosító épületek, egyebek között kastélyszálló, bevásárlóközpontok, jégpálya, arborétum és amfiteátrum épül, miközben a projekt 28 múzeum létrehozását is tartalmazza.

A százezer ember kiszolgálására méretezett mesterséges városban nyolc gasztrosétány épül, ezek egyikén kap helyet a Costes Downtown kínai testvére, egy 68 férőhelyes étterem.

Mint Gerendai Károly elmondta: az ingatlanfejlesztő nagyvonalú ajánlattal, teljesen felszerelt üzlethelyiséggel várja Michelin-csillagos éttermét, pontosabban az annak know how-jával üzemelő hasonmását. Az éttermet körülbelül egymillió euróból építi meg a Costes Downtown számára a beruházó, a magyar fél befektetése – számításaik szerint – 200 ezer euró lesz, ami nagyjából a kiutazások és a kinti személyzet betanításának költségét foglalja magában.

Az üzletnyitás legfontosabb részletkérdéseire kiterjedő tárgyalások miatt ősszel utazik Kínába a Costes tulajdonosa, a már aláírt alapszerződés ugyanis csak a keretfeltételeket rögzíti.

A magyar Michelin-csillagos étterem képviseletében az üzletember nyolc évre szóló megállapodást írt alá.

Gerendai Károly nem tudja, hogy a kínaiak által presztízskérdésként kezelt gasztronómiai koncepció kidolgozói milyen szempontok alapján választották ki a meghívott Michelin-csillagos éttermeket, de szokatlanul kedvező feltételekkel csábítják őket a világszenzációnak szánt szigetre.

Elhozta a tengerparti fílinget Budapest határába

Beleszaladt már pofonokba is, nincs nála a vállalkozói bölcsek köve, és nem válik minden arannyá, amihez nyúl, viszont csak abba vág bele, ami tényleg érdekli – ezt tartja magáról Gerendai Károly, a magyar gazdasági elit egyik sikerembere.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

étterem gasztronómia Kína Costes Gerendai Károly
Kapcsolódó cikkek