Cégvilág

Megvette az OTP a Société Générale két leánybankját

Hivatalosan az OTP már szerdán megvetette az Société Générale leánybankjait.

Hivatalosan is bejelentették tegnap hajnalban, hogy az OTP megvásárolja a Société Générale (SocGen) francia pénzügyi csoport bolgár és albán leánybankját. Az OTP is közzétette a hírt a Budapesti Értéktőzsde honlapján, míg a SocGen a tegnap publikált gyorsjelentéséhez fűzött kommentárban azt írja, hogy az ügyletet már szerdán megkötötték. A két tranzakciót néhány hónapon belül, várhatóan 2018 utolsó negyedévében zárják le, amint beszerzik hozzá a szükséges hatósági engedélyeket.

Fotó: Shutterstock

Bulgáriában a SocGen az Ex­press­bank AD (SGEB) 99,74 százalékos részesedését és annak leányvállalatait az OTP ottani leányának, a DSK Bankának adja el. Az SGEB 6,7 százalékos piaci részesedésével a bolgár bankszektor hetedik legnagyobb szereplője, univerzális bankként a lakossági és a vállalati szegmensben egyaránt aktív. Az akvizíció eredményeként az OTP még meghatározóbb piaci szereplővé válik Bulgáriában. Becslések szerint akár 19 százalékos részesedésre is szert tehet, és megszerezheti a piacvezető helyet az UniCredit Bulbanktól. Az OTP 2003 óta van jelen Bulgáriában, és folyamatosan nyereségesen működött.

Albániában a Banka Societe Ge­ne­rale Albania SH. A. (SGAL) 88,89 százalékos pakettje kerül át az OTP-hez. Ebben az országban az OTP eddig nem volt jelen, az SGAL megvásárlásával 6 százalékos részesedéshez és az ötödik helyhez juthat hozzá a piacon. Az SGAL szintén univerzális bank, mind a lakossági, mind a vállalati szegmensben vannak ügyfelei és szolgáltatásai.

Az OTP folyamatosan gyűjti a régióban a SocGen eladósorba került bankjait. 2016 végén jelentették be, hogy megvásárolja Horvátországban a Splitska bankát, azt a tranzakciót tavaly májusban zárták le.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

 

OTP Societé Générale
Kapcsolódó cikkek