Cégvilág

Zöld után ismét zöldet húztak

Miskolcon talált egymásra a geotermia és az elektromobilitás: a PannErgy geotermikus hőszolgáltatással segíti a japán akkumulátorgyártó üzemet.

Tízéves hőszállítási megállapodást írt alá a PannErgy leányvállalata, a Kuala Kft. a japán GS Yuasa magyar leánycégével. A magyar hőtermelő geotermikus forrásból látja el hőenergiával a japán vállalat miskolci üzemét. A hőszolgáltatás indítása még az idén várható. A PannErgy csoport vállalta a hőellátáshoz szükséges távvezeték megépítését a gyár hőközpontjába telepítendő leválasztó hőcserélőig.

A miskolci geotermikus projekt immár öt éve látja el geotermikus energiával a város távfűtését biztosító Miskolci Hőszolgáltató Kft.-t.

Az elsődleges hőfogyasztó mellett a miskolci geotermikus rendszer kapacitása lehetővé teszi további másodlagos fogyasztók ellátását környezetbarát hőenergiával.

A miskolci geotermikus rendszer szolgálja ki a japán GS Yuasa leánycégét
Fotó: Vajda János

Bokorovics Balázs, a PannErgy igazgatótanácsának elnöke a szerződés aláírását követően hangsúlyozta: a járműipar a hazai több mint 5 százalékát adja, a legnagyobb autóipari beszállítók jelen vannak Magyarországon, ehhez a körhöz csatlakozik a japán GS Yuasa azzal, hogy az elektromobilitásban használatos lítiumionos akkumulátorokat Miskolcon fogja gyártani. A környezetkímélő energia és energetikai megoldás, vagyis a geotermia és az elektromobilitás Miskolcon talált egymásra, s ennek a GS Yuasa és a PannErgy lehet a letéteményese.

A megállapodással egy olyan fenntartható környezetbarát energetikai folyamat jön létre, amely a világon egyedülálló, tekintettel arra, hogy részben geotermikus hő felhasználásával valósul meg az akkumulátorgyártás

– tette hozzá az elnök.

A miskolci déli ipari parkban idén januárban helyezték el az akkumulátorok gyártására szakosodott GS Yuasa első európai üzemének alapkövét. A 8,8 milliárd forint értékű beruházást a kormány 465 millió forint vissza nem térítendő támogatással segítette, a jövőre induló üzem több mint félszáz embert foglalkoztat majd.

Az alapkő letételekor Murao Oszamu, a GS Yuasa elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy az első ütemben 60 ezer négyzetméteres csarnok épül, amely később 140 ezer négyzetméteresre is bővíthető.

Miskolcon lítiumos akkumulátorokat gyártanak majd, amelyeket elektromos és hibrid meghajtású autókhoz is használhatnak. A cégvezető a beruházás helyszínéül kiválasztott városról elmondta: Miskolcnak jól szervezett infrastruktúrája van, és képzettek a helyi szakemberek.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

PannEnergy akkumulátor
Kapcsolódó cikkek