Cégvilág

A MET bevásárolt Romániában

A svájci központú MET csoport lett az RWE Energie SRL (RWEE) tulajdonosa Romániában, miután sikeresen lezárult a részvényvásárlási tranzakció. A felvásárlással a vállalat bekerül a három legnagyobb energiakereskedő közé Romániában.

A MET csoport idén május 29-én írt alá megállapodást az Innogy csoporttal (Elmű-ÉMÁSZ) az RWEE akvizíciójáról. A tranzakció szeptember 3-án zárult, a hatóságok – többek között a romániai versenyhivatal – jóváhagyásának beszerzése után.

Az RWEE fő tevékenysége Romániában a villamosenergia- és földgázszolgáltatás üzleti ügyfeleknek, elsősorban energia-intenzív iparágak termelőüzemeinek és kiskereskedelmi üzletláncoknak. Az adásvételi megállapodást több vevőjelölt részvételével tartott tender előzte meg. A tulajdonosváltás nem befolyásolja az RWEE mindennapi működését.

Fotó: AFP/Michal Fludra/NurPhoto

A MET már eddig is jelen volt Romániában a helyi leányvállalatán – MET Romania Energy SA – keresztül, így a tranzakció tovább erősíti a csoport helyi jelenlétét.

A társaság szerint az RWEE felvásárlásával jelentős méretű, integrált energiaellátási portfóliója jön létre a romániai piacon.

Közel 10 százalékos piaci részesedéssel a MET a három legnagyobb cég egyike lett az ország üzleti árampiacán, összesen mintegy 5 ezer fogyasztási ponttal.

Románia Met Innogy elmű-émász RWEE
Kapcsolódó cikkek