Cégvilág

Kiszórták a gyártók a készleteket

Az üzemanyag-fogyasztás új tesztelési módszerére való átállás miatt több autógyártó is kedvezményes áron adta el az új rendszernek nem megfelelő személygépkocsijait, ami augusztusban kimagasló eladási adatokat eredményezett.

Bár az augusztus rendszerint az év egyik leggyengébb hónapja az uniós autóeladások tekintetében, idén kiugró eredmény született – derül ki az Európai Autó­gyártók Szövetségének (ACEA) tegnapi közleményéből. A jelentés szerint a múlt hónapban több mint 1,1 millió új személygépjárművet regisztráltak az Európai Unióban, ami éves összevetésben 31,2 százalékos bővülés.

Az augusztusi autóértékesítési boom hátterében – az ACEA szerint – valószínűleg az üzemanyag-fogyasztás új tesztelési módszerének (WLTP) szeptemberi bevezetése áll. Az uniós rendelkezés szerint szep­temberben már csak WLTP ciklusos fogyasztásmérési bizonyítvánnyal rendelkező új autókat lehet értékesíteni az EU-ban.

Fotó: AFP

Néhány autógyártó ezért augusztusban rendkívül kedvezményes áron kínálta a szeptembertől hatályos szabályozásnak nem megfelelő modelljeit.

Korábban már több márka is jelezte, fennakadásokat okozhat számára az új rendszer bevezetése: a Volkswagen AG számításai szerint a szigorítás megakadályozhatja, hogy elérje idei értékesítési céljait, és a Daimler is az eladások visszaesésétől tart.

Augusztusban az EU-ban az előző év azonos hónapjához képest a Renault csoport 57,8 százalékkal több személygépjárművet értékesített, a VW márkacsoport 41 százalékkal tudta növelni az eladásait, az FCA csoport pedig 39,8 százalékkal. Ez utóbbi számára a fő húzóerő a Jeep volt, e márka eladásaiban 161,5 százalékos növekedést könyvelhettek el az elmúlt hónapban éves viszonyításban.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

üzemanyag-fogyasztás autó autógyártó ACEA
Kapcsolódó cikkek