Cégvilág

Szigorú volt az Őrmester Nyrt.

Az Őrmester Nyrt. menesztette könyvvizsgálóját azzal az indokkal, hogy nem készült el határidőre a 2017-es évet lezáró beszámoló vizsgálatával.

Felmondott a könyvvizsgálójának az Őrmester Nyrt. – derül ki a Budapesti Értéktőzsde honlapjára feltöltött közgyűlési jegyzőkönyvből. Az elsősorban vagyonvédelemmel foglalkozó cég azzal indokolta a közgyűlés egyhangúlag meghozott döntését, hogy

a könyvvizsgáló április 30-ig nem készült el a társaság 2017-es beszámolójának a vizsgálatával, és ezért az Őrmestert a Magyar Nemzeti Bank négymillió forintra bírságolta, valamint a részvényei tőzsdei kereskedését is felfüggesztette.

Az MNB május 7-én rótta ki ezeket a szankciókat arra a négy cégre – köztük az Őrmesterre –, amelyek nem tették közzé éves jelentésüket az április 30-i határidőre.

Fotó: Vémi Zoltán

A 2017-es beszámoló május 10-én közzétett anyagában megtalálható a könyvvizsgálói jelentés, az egész beszámoló a dátum alapján április 27-re elkészült. Bárány Terézia könyvvizsgáló azonban csak korlátozott véleményt adott ki az Őrmester nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti beszámolójáról. A korlátozott vélemény alapja az volt, hogy

az éves beszámoló kiegészítő melléklete a számszaki információn túl nem felelt meg az IFRS-ben foglalt részletezettségnek.

Az MNB május 7-én a Kartonpack és a SET Group esetében is szükségesnek látta a tőzsdei kereskedés felfüggesztését hasonló okokból, és pénzbírságot is kirótt. A negyedik renitens, a Közép-európai Gázterminál (KEG) kereskedése akkor már más okokból egyébként is fel volt függesztve, ezért a pénzbüntetése 15 millióra rúgott. A KEG mint afféle nehéz fiú a BÉT-en még mindig karanténban van, a papírjaival csak mint elkülönített részvényekkel lehet kereskedni.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

könyvvizsgáló beszámoló Őrmester Nyrt. menesztés
Kapcsolódó cikkek