Cégvilág

Újabb kutatás igazolja a skizofrénia elleni hatóanyag szélesebb körű alkalmazhatóságát

Az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság tavaly már vizsgálta, de még nem terjesztette ki a gyógyszer indikációját a skizofrénia betegség úgynevezett negatív tüneteinek a csökkentésére.

Az eredmények azt mutatják, hogy megfelelően biztonságos és hatékony a Richter által kifejlesztett cariprazine a skizofrénia negatív tünetegyüttesének or­voslására – számolt be a gyógyszer­gyártó egy barcelonai konferencián, ahol először mutatták be a gyógyszer és egy másik, hasonló betegségre felírt készítmény összehasonlító elemzését. Az amerikai gyógyszerpiacon a cariprazine háromféle betegségre rendelkezik javallattal:

skizofréniára, valamint a bipoláris betegség mániás és kevert tüneteire engedélyezik a használatát.

Az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (FDA) tavaly már vizsgálta, de még nem terjesztette ki a gyógyszer indikációját a skizofrénia betegség úgynevezett negatív tüneteinek a csökkentésére. Ezek között a tünetek között van az érzelmi élet elsivárosodása és a szociális készségek csökkenése, ezek sikeres orvoslása kiemelhetné a cariprazine-t a hagyományos antipszichotikumok köréből.

Richter Gedeon gyógyszergyár
Fotó: VG

A Richter barcelonai prezentációjából kiderül, hogy a gyógyszert utólagos vizsgálatoknak vetették alá, és ezek szerint a készítmény nagyobb mértékben javított a skizofrénia negatív tünetein, mint a placebo vagy a széles körben alkalmazott, aripripazole nevű hatóanyag. Az utóbbi egy japán fejlesztésű gyógyszer, amelyet 2002-ben törzskönyveztek az Egyesült Államokban a skizofrénia kezelésre, és a használatát később a bipoláris zavarok kezelésére is jóváhagyták, hasonlóan a Richter készítményéhez.

Becslések szerint skizofréniában 3 millió amerikai és 5 millió európai állampolgár szenved, a negatív tünetek a betegek 60 százalékánál jelentkeznek, ugyanakkor a kezelés továbbra is kihívást jelent a gyógyszercégeknek.

A cariprazine káros mellékhatásai a testsúlyra és a szexuális teljesítményre is kevésbé jelentkeznek, ami a Richter szerint versenyelőny lehet más antipszichotikumokkal szemben.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

skizofrénia hatóanyag Richter
Kapcsolódó cikkek