Cégvilág

Gyorsan közbelépett az NKM

Évente 18-20 millió köbméternyi gázt használ együtt az a 243 ügyfél, aki a napokban 90 napra átkerült a végső menedékesnek kijelölt kereskedőhöz, az NKM Földgázszolgáltató Zrt.-hez. Az utóbbi nemrég ügyfélszolgálati céget hozott létre.

A z NKM Földgázszolgáltató Zrt. rendben és biztonságosan átvette a pénzügyi helyzete miatt ellehetetlenült Cross-Inergy Zrt. (CI) ügyfeleit annak ellenére is, hogy a lépést számos adathiba nehezítette – derül ki az NKM-től kapott tájékoztatásból. Az átvétel előzménye, hogy miután a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 90 napra felfüggesztette a CI földgáz-kereskedelmi engedélyét, október 19-én délután felszólította az NKM Földgázszolgáltató Zrt.-t, hogy 48 órán belül tegyen ajánlatot a CI egyetemes szolgáltatásra nem jogosult fogyasztóinak ellátására. Az engedély felfüggesztésével a hivatal egyébként már másodszor teremtett végső menedékesi helyzetet.

Bár éppen hosszú hétvége volt, az NKM – mint hangsúlyozta – a lehető legrövidebb időn belül reagált a hivatal felkérésére, ennek nyomán a MEKH ki is jelölte a fenti vevőkör végső menedékes földgáz-kereskedőjének október 25-én 6 órától, 90 napra. A kijelöléstől számítva az állami közműszolgáltatónak 10-12 óra állt a rendelkezésére, hogy megkezdje a vevők ellátását, ami közlése szerint az érintett elosztók együttműködésének is köszönhetően rendben megtörtént.

Fotó: Békés Megyei Hírlap / Lehoczky Péter

A lépéssel 156 egyetemes szolgáltatásra nem jogosult, azaz szabad­piaci és 87 egyetemes szolgáltatásra jogosult fogyasztási hely került át az NKM-hez a MEKH határozatának értelmében, e 243 helyen évente 18-20 millió köbméter gázt használnak fel.

Ennyi gáz az NKM szerint a társaság portfóliójába könnyen elhelyezhető és kezelhető. Ha ezen ügyfelek valamelyike az NKM helyett mégis más kereskedővel szeretne szerződni, azt a normál kereskedőváltási és a felmondási szabályok mentén megteheti. Az már biztos az NKM szerint, hogy ezek a vevők ezt a gázévet nem a Cross-Inergy ellátásában zárják, ráadásul az ügyfelek egy része már azt is eldöntötte, hogy a 90 napon túl is marad az NKM-nél.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

energia NKM Földgázszolgáltató Zrt. Cross-Inergy
Kapcsolódó cikkek