Cégvilág

Huawei: nem jelentünk nemzetbiztonsági kockázatot

A Huawei közleményben utasította vissza a Wall Street Journalban ellene felhozott vádakat, miszerint mobil távközlési hálózati berendezései nemzetbiztonsági kockázatot jelentenének az Egyesült Államok és szövetségesei számára.

A Huawei Technologies közleménye szerint a Wall Street Journal cikke az Egyesült Államok kormányzatának Kína ellen indított kereskedelemi háborúja jegyében született meg, és az amerikai termékek számára próbál piacot teremteni a kínai cégek kiszorításával az amerikai és a nyugat-európai piacokról.

A lap beszámolója szerint Washington a Huawei Technologies kínai mobil távközlési berendezés gyártó vállalat termékeinek a kerülésére igyekszik rávenni szövetségeseit. A meg nem nevezett forrásokra hivatkozó cikk azt állítja, hogy

az amerikai hatóságok gyanúja szerint a Huawei termékeit a kínai kormány kémkedésre tudja felhasználni, így nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek a befogadó ország számára.

Az Egyesült Államok már megtiltotta állami szervezeteknek és beszállítóiknak a Huawei mobil távközlési hálózati berendezéseinek használatát. Legutóbb Ausztrália zárta ki a kínai céget az ötödik generációs mobil hálózati berendezések szállítói közül.

A WSJ értesülése szerint Washington a Huawei mobil hálózati berendezéseit már széles körben használó szövetségeseit kívánja rávenni a telepített rendszerek által szerinte okozott kiberbiztonsági kockázatok kiküszöbölésére.

Fotó: AFP

A Huawei közleménye szerint a megbízhatóság mindig is elsődleges fontosságot jelentett a vállalat számára és számos igazoltan biztonságos terméket és megoldást szállított már világszerte több százmillió fogyasztónak.

Ennek köszönhetően a Huawei már a világ 170 országában nyerte el a kormányzatok és a végfelhasználók bizalmát, termékeit és megoldásait a legnagyobb hálózati szolgáltatók mellett a Fortune 500 lista vállalatai is használják. A következő, ötödik generációs mobil távközlési hálózat kiépítését pedig eddig már 22 távközlési szolgáltató bízta a Huaweire.

A közlemény kiemeli, hogy a Huawei teljes egészében az alkalmazottai tulajdonában van, az általa gyártott termékek pedig 70 százalékban külföldi beszállítók komponenseiből készülnek.

Wall Street Journal innováció Huawei
Kapcsolódó cikkek