Cégvilág

Izgalmas újításra készül a Microsoft az Xboxnál

Egyesült Államokban 200 dollár körüli ajánlatok is voltak a napokban, míg itthon nagyjából 70 ezer forintért is lehetett kapni Xboxot.

Várhatóan felfrissíti játékkonzol-kínálatát jövőre a Microsoft, és a megújulás jegyében egy optikai meghajtó nélküli Xbox One-t is piacra dobhatnak a Thurrott beszámolója szerint. A 2019-ben érkező készülékek még nem az új konzolgeneráció tagjai lesznek, azokat várhatóan csak 2020-ban mutatja majd be a cég.

Az optikai meghajtó elhagyása lehetőséget kínál arra, hogy számottevő mértékben csökkentse a belépőszintű játékkonzolok árát a társaság. Az Egyesült Államokban 300 dollár körüli szintről indul az Xbox One termékek ára, míg itthon 90 és 100 ezer forint körüli összeget kell fizetni a legolcsóbbakért.

Igaz, az olyan nagyobb akciók során, mint például a Black Friday, jóval kevesebbet kérnek értük,

az Egyesült Államokban 200 dollár körüli ajánlatok is voltak a napokban, míg itthon nagyjából 70 ezer forintért is lehetett kapni ilyen eszközt. Az újításnak köszönhetően azonban akár száz dollárral is eshet az áruk a készülékeknek, vagyis kedvezmények nélkül is 200 dollár körüli összegbe kerülhetnek.

Fotó: AFP

Az optikai meghajtó elhagyása azt jelenti, hogy le kell tölteni a játékokat, ami az Egyesült Államokban vagy akár itthon rendelkezésre álló sávszélesség mellett már nem nagy kihívás.

A Microsoftnál a beszámolók szerint gondoltak arra is, hogy a lemezen megvásárolt játékokat is átvihessék a felhasználók az új konzolokra, disc-to-digital programot indítanak. A kezdeményezés lényege, hogy a programhoz csatlakozó partnerekhez bevihetik a játékosok a korábban vásárolt, játékokat tartalmazó lemezeket, és cserébe megkapják a letöltéshez szükséges információkat.

Az optikai meghajtó nélküli Xbox One koncepciója jól illeszkedik a Microsoft egy másik tervéhez, amelyről a múlt hónapban számolt be a Világgazdaság. A társaság jövőre kezdi meg egy streaming játékszolgáltatás nyilvános tesztelését. Az egyelőre Project xCloud néven futó kezdeményezés lényege, hogy játékkonzolokon, személyi számítógépeken és mobileszközökön is elérhessék kedvenc játékaikat a felhasználók.

A The Verge beszámolója szerint úgy alakították ki a kiszolgáló infrastruktúrát, hogy a már most létező, illetve a jövőben születő Xbox játékok is kompatibilisek legyenek az új szolgáltatással.

A teljes cikk a világgazdaság hétfői számában olvasható

Microsoft Xbox
Kapcsolódó cikkek