Cégvilág

Nem készülnek hírműsorok és újságok Görögországban

Egy nappal a szerdára bejelentett általános sztrájk előtt 24 órás sztrájkba léptek az újságírók Görögországban – jelentették hírügynökségek kedden.

Az újságírósztrájk miatt kedden nem készültek hírműsorok, és szerdán, az általános sztrájk napján nem jelennek meg a nyomtatott lapok.

Az újságírók azért tartják egy nappal korábban sztrájkjukat, hogy az általános munkabeszüntetésről megfelelően be tudjanak majd számolni.

A görögországi szakszervezetek azt akarják elérni, hogy

a kormány több állami juttatást állítson vissza a görög pénzügyi válságot megelőző szintre.

Követeléseik között szerepel

  • a
  • az adócsökkentés,
  • továbbá a megemelése a jelenlegi 508 euróról a mentőprogram előtti 751 euróra.
  • Fotó: AFP

    Mindezeket 2015-ös választási győzelme előtt a kormányzó, baloldali Sziriza meg is ígérte, csak aztán a kormány és hitelezőinek hajthatatlansága miatt Görögország hivatalosan csődbe ment, és kis híján kiesett az eurózónából, ezért a Sziriza-kormány kénytelen volt visszavonni ígéreteinek nagy részét, és folytatni a korábbi kormányok által megkezdett takarékossági intézkedések végrehajtását.

    Görögország a válság 2010-es kirobbanása után éveken át nemzetközi hitelezői támogatással működött. Az utolsó, harmadik mentőprogramot idén augusztus 20-án zárták le. Az ország ez idő alatt 275 milliárd euró pénzügyi támogatást kapott nemzetközi hitelezőitől, cserébe szigorú költségvetési takarékossági programoot, megszorító intézkedéseket kellett végrehajtania.

    sztrájk Görögország újság hírműsorok MÉDIA
    Kapcsolódó cikkek