Cégvilág

Kevesebb a haláleset a mezőgazdaságban

Tovább javult a munkabiztonság az agráriumban, két év alatt közel 45 százalékkal csökkent a halálos kimenetelű munkabalesetek száma a Pénzügyminisztérium Fókuszban a mezőgazdaság – első a munkavégzés biztonsága című kampányának köszönhetően – nyilatkozta Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár az MTI-nek.

A figyelemfelhívás és a tájékoztatás fontos szerepet játszik abban, hogy a kiemelten veszélyes ágazatnak számító mezőgazdaságban évről-évre mérséklődik a halálesetek száma – véli az államtitkár.

Fotó: AFP

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormány fontosnak tartja a munkavállalók egészségének, testi épségének, munkavégző képességének védelmét.

A Pénzügyminisztérium két évvel ezelőtt indította el az agrárszektorban az országos munkavédelmi kampányt a halálos munkabalesetek korábbi években tapasztalt magas számának csökkentése érdekében – ismertette. Megjegyezte: az ilyen balesetekből egy is sok, így számukat a lehető legkevesebbre kell csökkenteni. A kampány alapvető célkitűzése az volt, hogy felhívják az ágazatban tevékenykedő munkaadók, munkavállalók figyelmét a biztonságos munkavégzésre.

Tájékoztatása szerint 2016-ban az agrárágazatban még 18 végzetes kimenetelű munkabaleset történt, 2017-re azonban 33 százalékkal, 2018-ra pedig további 17 százalékkal csökkent a számuk.

A három munkanapon túl gyógyuló munkabalesetek száma is folyamatosan csökkent: 2016-ban 837, 2017-ben 654, 2018-ban 626 eset fordult elő.

Bodó Sándor kiemelte, a csökkenés úgy következett be, hogy az agrárszektorban folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma. Elmondta: az adatok önmagukban is mutatják a kezdeményezés eredményességét, és bár a kétéves kampány lezárult, a munkavédelmi hatóság előtt továbbra is az ellenőrzések fókuszában marad a mezőgazdaság, az ott tapasztalható hiányosságok felszámolása. Az emberi élet védelme közös felelősségünk, a biztonságos munkavégzést az ágazat minden szereplőjének szem előtt kell tartania – fogalmazott az államtitkár.

Pénzügyminisztérium agrárium munkabiztonság
Kapcsolódó cikkek