Cégvilág

Országos biomassza termelésbe kezdenek Magyarországon

Új lehetőségek kifejlesztésében és a már meglévő ellátási láncok korszerűsítésében is megállapodtak.

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött az MVM Magyar Villamos Művek Zrt., az NKM Nemzeti Közművek Zrt., a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) a biomassza forrású energiatermelés hosszú távú fejlesztéséről.

Az együttműködés célja olyan biomassza alapú energiatermelési módok kidolgozása, amelyek a Nemzeti Energiastratégia irányai mentén, hosszú távon is biztosíthatják a fenntartható és decentralizált energiatermelés megvalósítását.

Fotó: MTI (illusztráció)

A biomassza alapú energiatermelési megoldások ugyanis olyan technológiai és logisztikai rendszerek felállítását teszik lehetővé, amelyek a helyi igények mellett a helyi környezeti adottságokat is sokkal hatékonyabban képesek figyelembe venni.

A megállapodás értelmében az új lehetőségek kifejlesztése mellett a már meglévő ellátási láncok korszerűsítése és integrálása is kiemelten fontos a felek számára.

A szerződés keretet biztosít az agráriumhoz kötődő energetikai, illetve kutatás-fejlesztési projektekben való együttműködésre: tudás és információ megosztására, valamint az energetikai szolgáltatásokban történő együttes gondolkodásra, közös kutatási projektek kitűzésére.

Az aláírt dokumentum hangsúlyozza a MAGOSZ és a NAK országos szervezettségéből fakadó megkérdőjelezhetetlen szerepét, a NAIK biomassza alapú, energetikai vonatkozású kutatásai terén elért eddigi sikereit, eredményeit, továbbá az MVM Zrt. és az NKM Zrt. magas színvonalú kompetenciáját.

Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége MVM Magyar Villamos Művek Zrt. biomassza NKM Nemzeti Közművek Zrt. Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ
Kapcsolódó cikkek