Cégvilág

Sztrájkbizottság alakulhat a Metro áruházaknál a csütörtöki egyeztetés nyomán

A tizenhárom áruházban csaknem 2600 főt foglalkoztató Metro nem jutott dűlőre az érdekképviselettel az idei béremelésről.

Az eredménytelen bértárgyalások után a Metro áruházi dolgozóit képviselő tisztségviselők ma egyeztetnek a szakszervezettel, és várhatóan sztrájkbizottság megalakításáról döntenek

– értesült a Világgazdaság. A feszült helyzet előzménye, hogy a tizenhárom áruházban csaknem 2600 főt foglalkoztató Metro nem jutott dűlőre az érdekképviselettel az idei béremelésről. Lapunk úgy tudja, hogy

az áruházi munkakörökben a kezdőbéreket a tavalyi bruttó 180,5 ezer forintról előbb 195, majd 200 ezer forintra volt hajlandó emelni a Metro, miközben a szakszervezet a bruttó 210 ezer forintot tűzte ki célul.

A képet árnyalja, hogy a bolthálózat 13. és 14. havi fizetést is ad. Havi bruttó 200 ezerrel számolva, az éves bért 12 hónapra visszaosztva, ez bruttó 233 ezer forint. A többi bérsávra annak alapján lehet következtetni, hogy a legtöbb üzletláncnál négy-hat bérkategória van, amelyek között 10-15 százalék is lehet az eltérés. A 13. és a 14. havi bér nyolc-tíz éve még versenyelőnyt jelentett a Metrónak, ami azóta elolvadt, ma már inkább kompenzációként lehet rá tekinteni.

Fotó: Róka László/MTI

A Világgazdaság megkereste a Metrót, de a cég nem reagált arra a kérdésre, hogy hajlandó-e megfontolni egy kedvezőbb ajánlat kidolgozását. A Népszava értesülései szerint a munkatársakkal viszont azt közölték, kétszáz embert kellene elküldeniük, ha teljesítenék a követeléseket. Amint megalakul a sztrájkbizottság, a munkáltatónak hét napon belül tárgyalóasztalhoz kell ülnie a dolgozók képviselőivel.

A teljes cikk a Világgazadáság csütörtöki számában olvasható

sztrájkbizottság Metro áruház
Kapcsolódó cikkek