Cégvilág

Elhallgattatták a BBC-t egy egész országban

A burundi médiahatóság, a Nemzeti Kommunikációs Tanács pénteken megvonta a BBC rádiójának műsorszórási engedélyét egy olyan dokumentumfilm miatt, amely a bujumburai kormány szerint igaztalanul állította, hogy az országban titkos létesítmények működnek, ahol ellenzékieket kínoznak.

Nestor Bankumukunzi, a kommunikációs tanács elnöke sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, szigorúan megtiltották azt is, hogy burundi vagy az országban tartózkodó külföldi állampolgárságú újságírók közvetlenül vagy közvetve olyan információkkal lássák el a BBC-t, amely esetleg megjelenhet rádiós műsorában.

A burundi vezetés szerint a döntést a BBC decemberi oknyomozó riportját követően hozták, amelyben azt állította a brit műsorszóró, hogy a helyi biztonsági szolgálatok titkos börtönöket tartanak fel a másként gondolkodók elhallgattatására, illetve kínzására.

A BBC tisztségviselői Bankumukunzi szerint elismerték a hibájukat, de ennek ellenére levetítették a „hamis, rágalmazó és kitalációkkal teli” dokumentumfilmet. A bemutatott alkotás „súlyos szakmai hibáival” megsértette a sajtótörvényeket Burundiban – tette hozzá.

Fotó: AFP

A BBC brit és a Voice of America (VOA) amerikai műsorszóró működését tavaly május 4-én függesztették fel hat hónapra, alig két héttel az elnök mandátumának meghosszabbításáról szóló népszavazás előtt. Bár a féléves korlátozás novemberben lejárt, azóta sem sugározhatták műsoraikat.

A médiahatóság elnöke szerint a Voice of America tevékenységét további értesítésig szüneteltetik.

A burundi médiahatóság tavalyi indoklása szerint a sajtóorgánumok működését azért függesztették fel, mert megsértették az ország sajtótörvényeit és nem szakszerűen végezték tevékenységüket. A hatóság kifejtette: a BBC meghívott egy burundi állampolgárt, akinek megnyilvánulása „helytelen, túlzásokkal teli” volt, ártott az államfő hírnevének, és súlyosbította az etnikai gyűlölködést, a politikai konfliktust és a polgári elégedetlenséget.

Burundiban 2015-ben kezdődött az erőszakhullám, amikor Pierre Nkurunziza elnök bejelentette, hogy harmadszor is pályázik az államfői tisztségre.

Az ellenzék szerint ez alkotmányellenes volt, és az államfő ezzel megsérti a polgárháborút 2005-ben lezáró békemegállapodást. Nkurunzizát újraválasztották, és több ellenzéki csoport fegyvert fogott ellene. Ennek következménye az lett, hogy mintegy 1200 ember meghalt, több mint 400 ezren a környező országokba menekültek, az addig sem túl jól teljesítő gazdaság pedig stagnálni kezdett.

sajtószabadság BBC Burundi
Kapcsolódó cikkek