Cégvilág

Itthon már több tízezer személyt tiltottak el a cégügyektől

2015 óta évi 12-13 ezer eltiltás történt, ami azt jelzi, hogy 2019 végére tetőzhet az eltiltottak száma 62 ezer körül.

További 13 ezer fővel emelkedett az cégvezetéstől eltiltott magánszemélyek száma egy év alatt, így összességében már 54 406-an állnak eltiltás alatt – olvasható az Opten közleményében.

Fejlődő gazdaság és szigorodó cégjogi környezet ide vagy oda, úgy tűnik, hogy még mindig nagyon sok tisztogatni való van a hazai cégvilágban

– mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. A cégbíróság jogerősen megállapított, ki nem elégített hitelezői követelések és be nem fizetett pénzbírságok esetén tilthat el magánszemélyeket a cégügyektől.

A 2018-as eltiltások száma 13 ezer fölé szaladt, ami magasabb, mint a 2017-es érték, de nem lóg ki lényegesen a korábbi évek trendjéből.

A helyzet tehát lényegesen nem romlott, de úgy tűnik, a hazai üzleti etikán és a cégek likviditási helyzetén továbbra is lenne mit javítani. Az eltiltások elviekben tisztító hatásúak, hiszen az eltiltott személyek 5 évre eltiltásra kerülnek a cégvezetési, cégképviselői jogkörtől és egyes tulajdonosi szerepköröktől is

– írja a közlemény.

Forrás: Rosta Tibor / MTI (illusztráció)

Az eltiltások száma beállni látszik, ami két dolgot jelenthet, egyrészt, hogy az intézkedésnek nincs túlzott megelőző ereje, de jelentheti azt is, hogy a hazai cégjogi adminisztráció sávszélességén jelenleg ennyi esetszám fér át.

A 2015 óta évi 12-13 ezer eltiltás történt, ami azt jelzi, hogy 2019 végére tetőzhet az eltiltottak száma 62 ezer körül.

Az ezt követő időszakban már sok lesz a lejáró eltiltás is, ami kiegyensúlyozza az újonnan eltiltottak számát.

A regionális bontásban az látszik, hogy Budapesten és Pest megyében tömegesek az eltiltások, de ez talán nem is olyan meglepő, hiszen ezeken a területeken a cégek száma is igen magas. Szintén magas az eltiltások száma Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Fejér és Hajdú-Bihar megyében.

ceg Opten cégvezetés
Kapcsolódó cikkek