Cégvilág

Kockázat nincs, de figyelik a veszélyforrást

Folyik Püspökszilágyon a radioak­tívhulladék-tárolónál kimutatott, egészségi és környezeti kocká­zatot nem jelentő, de megemelkedett trícium­kon­centráció okainak felszámolása.

A püspökszilágyi Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tárolóban (RHFT) folyó biztonságnövelő program ígér megoldást a létesítmény sugárvédelmi ellenőrzött zónája alatti talajvízben megemelkedett tríciumkoncentráció kezelésére. Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a Világgazdaságnak hangsúlyozta, hogy a telephelyen kívül, az ellenőrző kutakban a természetes háttérsugárzástól eltérő koncentrációk nem mérhetők, és a telephelyen belüliek is több nagyságrenddel alatta vannak a hatósági korlátoknak.

A jelenség évek óta fennáll, az állapot lényegesen nem változik, nem veszélyezteti sem a dolgozók, sem a környezet, sem a lakosság biztonságát.

Büntetőjogilag sem tehető senki felelőssé a tríciumszivárgásért. Az OAH szerint a radioaktív anyagoknak a tárolóból való kikerülését mesterséges (épített), valamint természetes (földtani vagy geológiai) gátak együtt korlátozzák.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

A radioaktívhulladék-tárolókat nem­­zetközi ajánlások alapján úgy tervezik, hogy a gátrendszer ellássa a feladatát.

A szennyezés azonban nem maradhat fenn, így az illetékes környezetvédelmi hatóság kötelezte a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft.-t (RHKT) a szennyezés okának és eredetének kivizsgálására, a megnövekedett koncentrációk folyamatos mérésére. Erről az RHKT rendszeresen beszámol a hatóságoknak.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

 

Püspökszilágy Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló országos atomenergia hivatal radioaktív hulladék
Kapcsolódó cikkek