Világgazdaság

Kockázat nincs, de figyelik a veszélyforrást

Folyik Püspökszilágyon a radioak­tívhulladék-tárolónál kimutatott, egészségi és környezeti kocká­zatot nem jelentő, de megemelkedett trícium­kon­centráció okainak felszámolása.

A püspökszilágyi Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tárolóban (RHFT) folyó biztonságnövelő program ígér megoldást a létesítmény sugárvédelmi ellenőrzött zónája alatti talajvízben megemelkedett tríciumkoncentráció kezelésére. Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a Világgazdaságnak hangsúlyozta, hogy a telephelyen kívül, az ellenőrző kutakban a természetes háttérsugárzástól eltérő koncentrációk nem mérhetők, és a telephelyen belüliek is több nagyságrenddel alatta vannak a hatósági korlátoknak. A jelenség évek óta fennáll, az állapot lényegesen nem változik, nem veszélyezteti sem a dolgozók, sem a környezet, sem a lakosság biztonságát.

Büntetőjogilag sem tehető senki felelőssé a tríciumszivárgásért. Az OAH szerint a radioaktív anyagoknak a tárolóból való kikerülését mesterséges (épített), valamint természetes (földtani vagy geológiai) gátak együtt korlátozzák.

A radioaktívhulladék-tárolókat nem­­zetközi ajánlások alapján úgy tervezik, hogy a gátrendszer ellássa a feladatát.

A szennyezés azonban nem maradhat fenn, így az illetékes környezetvédelmi hatóság kötelezte a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft.-t (RHKT) a szennyezés okának és eredetének kivizsgálására, a megnövekedett koncentrációk folyamatos mérésére. Erről az RHKT rendszeresen beszámol a hatóságoknak.

Az OAH 2014 közepén vette át a radioaktívhulladék-tárolók nukleáris biztonságának hatósági felügyeletét, megállapítása szerint a püspökszilágyi telephelyen a magasabb tríciumaktivitás-koncentráció okainak elhárításához átgondolt és megalapozott intézkedések szükségesek. A munka megkezdődött, az OAH felügyeli a felkészülést, a létesítmény üzemeltetését és a biztonságnövelő program végrehajtását, s a hulladék-visszatermelés (kiválogatás utáni újracsomagolás, újbóli elhelyezés) engedélykérelmét.

A folyamatban lévő biztonságnövelő program célja épp a hosszú felezési idejű izotópokat tartalmazó hulladékcsomagok elkülönítése és átmeneti tárolóba helyezése. A program részeként azonosíthatók és távolíthatók el a trícium- és radiokarbon-források. „A programot maradéktalanul végre kell hajtani. A természetes háttérnél nagyobb trícium- és radiokarbon-koncentrációt tartalmazó ellenőrzött zóna lényeges változásoktól mentes, nincs szükség további intézkedésekre” – szögezte le az OAH.

Az RHK Kft. nem kívánt kiegészítést fűzni cikkünkhöz.

Esettanulmány lett a magyar gyakorlat

A hivatal a Bátaapátiban üzemelő Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló, valamint a paksi Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója kapcsán is ellátja a több szempontú hatósági felügyeletet. Megállapításuk szerint ezeknek a létesítményeknek a működése sem növeli az alkalmazottak, a lakosság és a környezet egészségi kockázatát. A püspökszilágyi tárolót az ENSZ égisze alatt működő Nemzetközi Atomenergia-ügynökség kutatási programjában gyakorlati példaként is elemezték. Az elvégzett értékelés és az ennek eredményei alapján elhatározott biztonságnövelő intézkedések esettanulmányként szolgáltak a nemzetközi fórum számára.

 

Ezek is érdekelhetik