Cégvilág

Leállt a dunaújvárosi Hankook gyár

Határozatlan idejű munkabeszüntetést hirdetett a gumigyári szakszervezet.

Kedd 14 órától határozatlan időre szóló sztrájk kezdődött a Hankook Dunaújváros melletti, rácalmási üzemében. A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke a Világgazdaságnak telefonon azt mondta,

jelenleg a gyár áll, a munkabeszüntetés támogatottsága magas az aktuális műszak (ebből összesen négy van) dolgozóinak körében.

Székely Tamás szerint az üzem vezetése „kiprovokálta” a lépést, és továbbra sem állt elő sem ajánlattal, sem pedig tárgyalási időponttal. „Meglátjuk, mi lesz” – reagált arra a kérdésre, hogy meddig tarthat az akció.

A sztrájk annak ellenére következett be, hogy a korábbi 18 százalékos béremelés helyett már 16 százalékkal is beérné a szakszervezet 2019-re – erről a VDSZ alelnöke beszélt a Világgazdaságnak. Kiss Béla elmondta, hogy eredetileg hat pontos követelést fogalmaztak meg a gyár vezetése felé, amelyet időközben három feltételre csökkentettek.

Ahhoz változatlanul ragaszkodnak, hogy a 13. havi fizetést a cég feltételek nélkül adja meg a munkavállalóknak.

Hiába azonban a szakszervezeti engedmény, a Hankook egyelőre semmilyen szándékot nem mutat az egyeztetések folytatására. A VDSZ-nek hétfőn írt levelükben leszögezték, hogy lezártnak tekintik az idei bértárgyalásokat, és legfeljebb abban a kérdésben ülnének asztalhoz, hogy hogyan nyúljanak hozzá a többlet teljesítmények díjazásához. Kiss Béla rámutatott, hogy ez a magatartás visszatérő a gumiabroncsüzem döntéshozóinál: a múlt héten bejelentett, januárig visszamenőleges hatályú 13,6 százalékos bérfejlesztésről is egyoldalúan döntöttek, miután a dolgozók kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak. Ezt egészíti ki a jelenléti és a teljesítményhez kötött bónusz, valamint az ingyenes munkásszállás.

Fotó: Hankook Tire

Az emelés viszont nem aratott osztatlan sikert, a VDSZ állítása szerint az a gyakorlatban csupán 10 százalékos pluszt jelent az állomány többségénél, akik jellemzően régóta a Hankook alkalmazásában állnak.

Az újonnan belépőknél ugyanez viszont eléri a 20 százalékot.

A szakszervezet közlése szerint a múlt heti munkabeszüntetés csaknem 100 százalékos intenzitású volt, a gyár mintegy 3200 munkavállalójából alig tucatnyian vették fel a munkát. A szakszervezeti alelnök szerint a dolgozók változatlanul elszántak, a sztrájkhajlandóságot 80 százalékra becsülte. Ugyanakkor azt is jelezte, hogy bíznak benne, hogy a cégvezetés meggondolja magát, és tárgyalásba kezd, mivel a sztrájk egyik félnek sem érdeke.

A Hankook készült a leállásra, úgy tudjuk, túlórákkal oldaná meg, hogy a termelés ne essen ki. Lapunk érdeklődésére azt írták, nyugodtan néznek az elkövetkező hetek elé, a partnerek kiszolgálásában pedig nem várható fennakadás.

A Hankook Tire Magyarország Kft. 2007-ban indította el tevékenységét Magyarországon egy 885 millió eurós eredményeképp. A Rácalmáson gyártott közel 900 méret- és modellváltozat a személygépkocsik, SUV-ok és könnyű tehergépkocsik szegmensét egyaránt lefedi. A kezdeti időszak óta a kapacitás 3,5-szeresére nőtt, jelenleg ez évi 19 milliós darabszámot jelent. A cég 290 millió euróból új teherabroncs-gyártó egységgel bővíti a hazai üzemét, ez 2020-ra készülhet el.

munkabeszüntetés béremelés VDSZ Hankook Tire Magyarország Kft
Kapcsolódó cikkek