Cégvilág

A hidrogén felé kacsintgat a Mol-csoport

Az InoBat (az IPM, az A.EN. és az MSM csoport támogatásával) és a Mol-csoport közös szándéknyilatkozatot írt alá a hidrogén üzemanyagcellás projektek közép-kelet-európai fejlesztéséhez kapcsolódóan – olvasható a társaságok pénteki közleményében.

Az InoBat akcelerátor cég a legmodernebb technológiákkal köti össze a közép-európai régió vezető ipari vállalatcsoportjait – a vállalat a közelmúltban bejelentette, szlovákiai központtal akkumulátor fejlesztési központot hoz létre. A központban bemutató- és gyártósorokat létesítenek, amelyeket elektromobilitási (elektromos járművek, hibrid járművek), energiatárolási (háztartási és közművi léptékű tárolórendszerek), valamint alternatív üzemanyagokkal (hidrogén) kapcsolatos fejlesztésekhez használnak majd. A Mol-csoport Kelet-Közép Európa vezető integrált olaj- és gázipari vállalata, a csoport több mint 30 országban van jelen, ezáltal kulcsfontosságú szereplő a globális energiai piacon.

A Mol-csoport és az InoBat együttműködése számos hidrogéntechnológiai projekt fejlesztésére ad lehetőséget a régióban,

  • különösen a hidrogénbeszerzés és -ellátás, a hidrogénben gazdag folyékony üzemanyagok kifejlesztése és tesztelése,
  • valamint az üzemanyag-forgalmazás és értékesítése területén.
  • Mindezek mellett lehetőség nyílik egy új, üzemanyag-újrahasznosítással is foglalkozó termelőüzem létrehozására is.

    Fotó: Kallus György

    Marian Bocek, az Inobat társalapítója és ügyvezetője az együttműködési tervekkel kapcsolatban így nyilatkozott: „A most aláírt közös szándéknyilatkozat nagy előrelépés jelent az InoBat számára. A Mol több évtizedes iparági tapasztalatának segítségével felgyorsíthatjuk a hidrogén üzemanyagcellás technológiák használatát az európai ökoszisztémában, és létrehozhatunk egy integrált európai alternatív üzemanyag és e-mobilitási értékláncot. Bízunk abban, hogy a Mollal közösen új piacokat aknázhatunk ki, a meglévőkön pedig gyökeres átalakulást érhetünk el, nemcsak Európában, hanem világszerte.”

    Világi Oszkár, a Mol-csoport Innovációs ügyvezető igazgatója elmondta: „A Mol 2030 stratégiánkkal összhangban olyan innovatív, közép-kelet-európai projekteket szeretnénk támogatni, melyek tükrözik a közlekedésben és mobilitásban várható forradalmi változásokat. A térségben közel 2000 töltőállomást üzemeltető vállalatként mind hagyományos, mind alternatív üzemanyagokkal szeretnénk kiszolgálni ügyfeleinket. Az InoBat-tal létrejött együttműködés révén újabb mérföldkőhöz érkeztünk.”

    InoBat Mol-csoport
    Kapcsolódó cikkek