Cégvilág

Megállíthatatlanul terjeszkedik Közép-Kelet-Európában a Primark

Több tízezren dolgoznak az ír divatcégnek, amely Közép-Kelet-Európában idén június óta mintegy kétszáz új munkahelyet hozott létre.

Csehországban, illetve Lengyelországban is új üzletet nyit a Primark ír divatház – erősítette meg a cég a VG.hu információit. A lengyel üzletház a vállalat harmadik érdekeltsége lesz Közép-Kelet-Európában.

A kereskedelmi lánc prágai boltja egy három emelet magas épületben, összesen 4700 négyzetméternyi területet foglal majd el. Tom Meager, a Primark üzleteiért felelős igazgató a cég közleményében közölte, a Flow East ingatlan céggel való együttműködésük nagyszerű lehetőséget kínált arra, hogy cseh fővárosban nyissák meg legújabb üzletüket.

Ez az ultramodern fejlesztés Európa egyik leghíresebb terén, egyedülálló lehetőséget kínál a páratlan vizualitás kihasználására a cseh főváros szívében

– mondta James Woolf, a Flow East vezérigazgatója és alapítója.

A 2000-es évek óta egyébként számos fast fashion-márka jelen van a közép- és délkelet-európai régióban, a Primark pedig csupán az elmúlt években lett új belépője ezeknek a piacoknak. A Primark a várakozásoknál tavaly jobban teljesítettet: mintegy 1,83 milliárd dolláros nyereségével az egész ruházati piacon egyre jobban javítja a pozícióját.

A Primark 2018-as pénzügyi évének eredményeit bemutatva bejelentette azt is, hogy elkezdi a kelet-európai terjeszkedését: idén júniusban az ír vállalat a szlovén fővárosban, Ljubljanában nyitotta meg első boltját a régióban. A szlovén üzlet már 200 új munkahelyet hozott létre.

Fotó: AFP

A divatcég a ruhákon kívül szépségápolási, illetve háztartási cikkeket is értékesít, a cég főképpen a konkurenciához képest jelentősen olcsóbb árakkal igyekszik a vásárlókat magához csábítani. Az ír vállalat úgy reklámozza magát, hogy „csodálatos divat, lenyűgöző árakon”, amely a gyakorlatban a pár eurós termékek garmadáját jelenti a Primark polcain.

A Primark – a multinacionális vállalatokhoz hasonlóan – a harmadik világban gyártatja a cikkeit, amelynek következménye, hogy a fejlett világban olcsón kínálja a termékeit, de a munkásait éhbérét dolgoztatja. Több ezer ruhaipari munkás tüntetett az iparági fizetések miatt Bangladesben, ahol többek között H&M és a Primark elő állítja a termékeit, de arra is volt már példa, hogy a Primark és a C&A felnőtt, szír menekülteket foglalkoztató török beszállítókkal dolgozott együtt.

Az első Primark üzletet 1969-ben Dublinban nyitották meg, mára több mint 370 kereskedésük található világszerte, a cég több mint 15 millió négyzetméternyi eladóterén pedig több mint 75 ezer munkalávaló dolgozik, összesen 12 országban:

Írországban, az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Portugáliában, Németországban, Hollandiában, Belgiumban, Ausztriában, Franciaországban, az Egyesült Államokban, Olaszországban és Szlovéniában.

Magyarország szomszédságában, sokáig csak Ausztriában volt Primark üzlet, igaz ott összesen öt boltot nyitottak az elmúlt években. Kifejezetten a Primark miatt is szerveznek magyar vásárlóknak egynapos autóbuszos kirándulásokat a Shopping City Süd bevásárlókomplexumban. Németországban jelenleg 27 boltot tart fenn a divatlánc, de

fő piacának az Egyesült Királyság számít, ahol összesen 185 bolt található.

A Primark nem akarta kommentálni a további terjeszkedésről szóló találgatásokat, többek között azt sem, hogy a közel jövőben nyitnak-e üzletet Magyarországon.

Primark közép-kelet-európa
Kapcsolódó cikkek