Cégvilág

Milliárdokból fejleszt az Indotek

Több mint négymilliárd forintból fejleszti az idén plázáit az Indotek csoport, amely immár húsz hazai bevásárlóközpont tulajdonosa, és most a régióban készül további bevásárlásokra.

A Corvin Plaza, Duna Plaza, Győr Plaza és Miskolc Plaza megszerzésével tizenháromra bővül az Indotek Group által a francia Klépierre csoporttól megvásárolt bevásárlóközpontok száma. A Gazdasági Versenyhivatal által a múlt hét végén jóváhagyott megállapodás értelmében a négy pláza menedzsmentjogai egyaránt a magyar vállalathoz kerülnek, és összességében húszra nő az Indotek portfóliójába tartozó kereskedelmi létesítmények száma. Ezek kivétel nélkül a Budapesten vagy a megyei jogú városokban működő több ezer vagy tízezer négyzetméteres bevásárlóközpontok. Az Indotek Grouphoz tartozó GSZ-Monument Kft. hat cégben szerzett meghatározó részesedést, azaz a négy pláza mellett a menedzsmenttevékenységet és a étesítmények energiaellátásáért felelős céget is érintette a tranzakció. A Világgazdaság megkeresésére az Indotek csoportnál elmondták, hogy noha a szerződéskötés és a foglalók kifizetése megtörtént, a tranzakciók csak az őszi hónapokban zárulnak le. A vételárat nem közölték, csak azt, hogy a Klépierre-től az Indotek – leányvállalatain keresztül – 2014 óta immár 13 kereskedelmi ingatlant vásárolt meg. A magyar vállalat üzleti stratégiájának lényege, hogy a portfóliójába kerülő, tipikusan tizenöt-húsz éves létesítményekben jelentős fejlesztéseket hajt végre, hogy azok minél értékesebb helyszínként szerepelhessenek a kereskedelmi ingatlanok piacának térképén. A megvásárolt bevásárlóközpontokat modernizálják, új arculatot és üzleti koncepciót adnak nekik, emellett a bérlői mixet is javítják új üzletek vagy üzletláncok bevonzásával. Jellemzően 700 millió és 1,5 milliárd forint közötti összeget költenek egy-egy bevásárlóközpont korszerűsítésére, a nagyobb létesítményeknél esetenként természetesen ennél lényegesen nagyobb is lehet a számla. A korszerűsítési program nagyságrendjét jelzi, hogy az Indotek csak az idén több mint 4 milliárd forintot fordít a portfóliójába tartozó kereskedelmi ingatlanok fejlesztésére – közölték a Világgazdasággal. „A bevásárlóközpontok működésében az is fontos változás, hogy a tulajdonosváltás után az üzleti döntések – szemben az eddigi gyakorlattal – minden esetben Magyarországon fognak születni, legyen szó üzemeltetési kérdésekről vagy bérlői megállapodásokról. Az eddigi tapasztalatok szerint ez mindenütt a bérlői és a fogyasztói elégedettség lényegesen javulását eredményezte” – tették hozzá. Az Indotek – mint megtudtuk – a magyarországi terjeszkedés folytatását és hasonló külföldi tranzakciókat tervez, elsősorban a régióban.

Plázaplasztika

A Csepel Plaza korszerűsítése 2018-ban, a Zala Plazáé 2019-ben fejeződött be, és már a befejezéséhez közeledik a Sopron Plaza felújítása is. A Szeged Plaza és a Debrecen Plaza modernizálása most indul, a Kaposvár és a Szolnok Plaza korszerűsítése pedig a tervezési fázisnál tart, vagyis hamarosan ott is elkezdődhetnek a munkálatok.

A most megszerzett társaságok:

· Klepierre Corvin Vagyonkezelő Kft.

· Duna Plaza Ingatlanfejlesztési Zrt.

· GYR 2002 Bevásárló, Szórakoztatóipari és Vagyonkezelő Kft.

· Miskolc 2002 Ingatlanfejlesztési és Vagyonkezelő Kft.

· Klepierre Management Magyarország Menedzselési és Ellenőrzési Kft.

· Klepierre Trading Energia Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. | VG

 

Indotek Klépierre
Ezek is érdekelhetik