Cégvilág

Elküld nyolcszáz főt az Electrolux

Világgazdaság | Kínába szervezi ki gyártását, ezért csaknem 800 dolgozójától válik meg az Electrolux Lehel Kft. jászberényi üzemében – közölte a Világgazdasággal a vállalat, amely azonban ennél konkrétabb információt nem kívánt megosztani a terveivel kapcsolatban. Döntésüket csupán egy közleményben indokolták meg, amely szerint a felső kategóriás termékeik esetében a kiváló minőséget nyújtó, magas hatékonyságú üzemeiket fejlesztik, azoknál a termékeknél azonban, amelyeknél a magas minőség és a hatékonyság leginkább külső gyártókkal való együttműködéssel érhető el, kiszervezik a gyártást külső partnereiknek. Ez történik majd a jászberényi üzemben is, a tájékoztatás szerint a kölcsönzött munkavállalók szerződését a mindenkori piaci igények figyelembevételével vizsgálják felül, az átszervezésre és a termelés áthelyezésére 2020-tól kerül sor. A vállalat a közleményében hangsúlyozta, hogy felveszi a kapcsolatot a helyi munkaügyi hivatallal, hogy az átszervezésben érintett dolgozók munkaerőpiacon történő elhelyezkedésére tervet dolgozzon ki, emellett a munkavállalókat rendszeresen tájékoztatják majd az átszervezés menetéről.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy ez a lépés sok dolgozónak teremt nehéz helyzetet, de a cég büszke a kollégák tapasztalatára, eredményeikre, és minden erőnkkel azon vagyunk, hogy az érintett munkatársainkat támogassuk” – közölte Gönczy Sándor, a kft. ügyvezető igazgatója, az Electrolux európai alelnöke. Mint hozzátette, a dolgozói érdekképviseletet már tájékoztatták terveikről, s velük együttműködve tisztességes és méltányos szociális megállapodás kialakításán dolgoznak.

A cég azt is bejelentette, hogy 2020 és 2023 között csaknem 100 millió eurót fektet be nyíregyházi üzeme fejlesztésébe. A pénzt az ipar 4.0 szabványoknak megfelelő digitális, ipari automatizációs és robottechnológiák beszerzésére és alkalmazására fordítja. Az üzemben nagyrészt okosberendezések készülnek majd. Ez lesz a cég legnagyobb magyarországi beruházása az 1991-es fennállása óta. Gönczy Sándor szerint a kiemelkedő nagyságrendű fejlesztés azt bizonyítja, hogy a vállalat számára Magyarország fontos helyszín az európai gyártókapacitásai sorában. Az új és a jászberényi telephely több évtizedes tapasztalata együtt erős bázist és nagy versenyelőnyt biztosít a vállalatnak.

Ezek is érdekelhetik