Cégvilág

Már a fák között is pénzt szednek

Januártól területhasználati díjat szabnak ki a budapesti és a főváros környéki erdőkben rendezett, megszaporodott versenyekre.

Januártól új területhasználati szabályozás lép életbe a Pilisi Parkerdő Zrt. (Parkerdő) területein. A változás legfontosabb eleme, hogy a társaság területhasználati díjat számít fel, elsősorban a részvételi díjas rendezvények után.

Az intézkedés a piaci alapon szervezett, több száz vagy akár több ezer fős látogatottságú eseményeket érinti

– közölte a Világgazdaság érdeklődésére a magyar állam százszázalékos tulajdonában lévő cég szóvivője. Mészáros Péter mindezt azzal magyarázta, hogy az ilyen programok lebonyolítása után a Parkerdő munkatársai kénytelenek összegyűjteni a szemetet, és elvégezni az esetleg szükséges helyreállításokat.

Fotó: Shutterstock

Ezért vezetik be jövőre a nevezési díjas versenyeknél a területhasználati díjat, amelynek mértékét a versenyzők várható száma alapján fogják kikalkulálni. Mészáros Péter lapunknak kiemelte, hogy a területhasználati díjak bevezetéséről már az idén tavasszal közzétettek minden lényeges információt, hogy a szervezők felkészülhessenek a 2020-tól élesedő helyzetre.

A nem piaci alapon szervezett rendezvények esetében – ide sorolhatók az iskolai és egyházi programok, de akár a családi bográcsozások is – nem kérnek pénzt a területhasználatért, és eltekintenek az engedélykiállítási díjtól is, ha a résztvevők száma nem haladja meg az ötven főt. Az utóbbi tételt a Parkerdő eddig beszedte.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatják

Pilisi Parkerdő Zrt. versenyek 2020 területhasználati díj január
Kapcsolódó cikkek