Cégvilág

Debütál Japánban a Richter új terméke

A csontritkulás kezelésére alkalmas Terrosa az árbevételt várhatóan nem növeli jelentősen, a gyors piacszerzés viszont presztízsértékű lehet a hazai gyártónak. Az Erste jelentősen megemelte a Richter részvényeinek célárát, és rekorderedményre számít idén a vállalattól.

A Richter licencpartnere, a Mochida Pharmaceutical be­vezette a japán piacra a magyar gyógyszergyártó bio­szimiláris teriparatide készítményét. A csont­­ritkulás kezelésére szolgáló hor­­monpótló gyógyszer szeptemberben kapta meg a forgalmazási engedélyt az ázsiai országban, Euró­pában pedig már közvetlenül az originális termék, az amerikai Eli Lilly által kifejlesztett Forsteo szabadalmi védettségének megszűnését követően megjelent az eredetihez rendkívül hasonló, Terrosa nevű termékével.

Japánban a Mochida forgalmazhatja a főként a magas csonttörési kockázatnak kitett férfiak és a posztmenopauzás nőknél kialakult oszteoporózis kezelésére alkalmas szert. Mérföldkő-kifizetés nem kapcsolódik a japán értékesítéshez, a royalty pedig 2020 első negyedévében érkezhet a Richter számlájára.

Fotó: Shutterstock

A japán piac mérete és a Terrosától várt eredmények alapján Miró József, az Erste befektetési Zrt. vezető elemzője a csúcson éves szinten mintegy 1,7 millió euró­ra becsüli az új piacon elérhető royaltyt.

A durván félmilliárd forintnak megfelelő összeg a magyar gyógyszercég éves árbevételének 1 százalékát sem éri el, és a készítmény értékesítési potenciálja is limitált. Az üzlet ezért pénzügyileg nem tűnik túl jelentősnek az Erste elemzője szerint.

A hír inkább amiatt jelentős, hogy a Richter rövid időn belül Európában és Japánban is meg tudott jelenni az első bioszimiláris termékével. Beke Zsuzsa, a Richter PR- és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója a Világgazdaságnak korábban úgy nyilatkozott, hogy a csontritkulás kezelésére használt Terrosa éves értékesítése 2023-ban érhet a csúcsra évi 25 millió euróval.

Jóval többet érhet a gyógyszerpapír

 

A korábbi 5690 forintról 6735 forintra emelte a Richter célárát, az idei eredményvárakozását pedig 24 százalékkal 74,7 milliárd forintra srófolta fel az Erste. Az új célár 16 százalékkal magasabb a szerdai záróárnál, az elemzőház ajánlása továbbra is felhalmozás. A módosítást a gyógyszergyártó várakozásokat meghaladó teljesítményével indokolja az Erste. Értékelésük szerint a Vraylar készítmény értékesítése továbbra is nagyon erős, és az üzemi eredményhányad is a várakozások felett alakult. Mindemellett a forintgyengülés is jelentős pozitív hatást gyakorol a Richter eredményére. A jövő évre ugyanakkor kisebb devizahatást hatást vár az Erste, miközben az üzemi eredmény tovább emelkedhet. Ezek kombinációjaként a 2020-as eredmény várhatóan enyhén visszaesik a 2019-re várt, rekordnak számító közel 75 milliárd forintról.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában lovasható

csontritkulás Miró József Japán bioszimiláris készítmény Forsteo Terrosa Richter
Kapcsolódó cikkek