Cégvilág

Gyorsít a Paks II. projekt

Minden feladattal minél rövidebb idő alatt akarunk végezni Pakson, de vannak még tartalékok a magyar féllel való együttműködésben – mondta a Világgazdaságnak Alekszej Lihacsov, a Paks II. atomprojekten dolgozó orosz Roszatom vezérigazgatója.

Márciusra megérkezik a Paks II. beruházás létesítési engedély-kérelmének teljes dokumentációja a beruházó Paks II. Zrt.-hez – jelentette be Paskon Alekszej Lihacsov, a projektet tervező és kivitelező orosz Roszatom atomholding vezérigazgatója, miután Süli Jánossal, a paksi kapacitáspótlásért felelős tárca nélküli miniszterrel tárgyalt. A tervek szerint a kérelem június 30-án az Országos Atomenergia Hivatal asztalán lesz. Alekszej Lihacsov emlékeztetett, hogy ez év szeptemberében nagy lépés történt: a Roszatom átadta a megrendelőnek a két új paksi blokk műszaki tervekeit. Mostanáig egyébként mintegy négyszáz engedélyt szerzett meg a beruházás. A jövő héttől több tíz tervező érkezik a társaság Pakson dolgozó csapata erősítésére.

Alekszej Lihacsov és Süli János már tegnap kijelölte azokat a lépéseket, amelyekre a munka gyors, hatékony folytatásához szükség van.

Fotó: VG / Móricz-Sabján Simon

„A műszaki terveket a megállapodott, október 2-i határidő előtt adta át a Roszatom, az utóbbi időszakban pedig heti rendszerességgel egyeztet az orosz és a magyar fél” – jelentette ki Süli János. A műszaki tervek alapján kell igazolni, hogy a „Fukusima-álló” megoldásokkal is ellátott erőmű megfelel majd minden minden előírt követelménynek. Süli János bízik benne, hogy olyan kérelem kerül az engedélyező hatóság elé, amelyet az el tud bírálni a rendelkezésére álló tizenöt hónap alatt.

A megrendelővel most folytatott megbeszélések fényében elégedett vagyok a megrendelővel való együttműködéssel, de annak javításában kétségtelenül látok még tartalékokat

– válaszolt a Világgazdaságnak Alekszej Lihacsov. Mint kifejtette, a Roszatom a következő lépésben először erősíteni fogja a paksi tervezőcsapatát. A társaság azokat a műszaki megoldásokat fogja Pakson alkalmazni, amelyek világviszonylatban elsők, Oroszországban pedig kipróbáltak. „A legfontosabb azonban az, hogy minden munkát a lehető legrövidebb időn belül elvégezzünk. De persze a megrendelő kezében vagyunk, vagyis az az ütemterv szerint dolgozunk, amelyet Süli János miniszter úr meghatároz számunkra. Miután a közelmúltban beszámoltunk a projekt állapotáról Orbán Viktor miniszterelnök úrnak, azt mondta, hogy minden a tervek szerint halad, de ne lustálkodjunk” – közölte a Roszatom első embere.

Kiválasztották a blokkvezérlő szállítóját

A Framatome SAS és a Siemens AG konzorciuma szállíthatja a Paks II. atomerőmű blokkvezérlő berendezését – közölte a Világgazdasággal a Roszatom.

 

atomenergia Roszatom Paks II
Kapcsolódó cikkek