Cégvilág

Kiválasztották a blokkvezérlő szállítóját

A Framatome SAS és a Siemens AG konzorciuma szállíthatja a Paks II. atomerőmű blokkvezérlő berendezését – közölte a Világgazdasággal a két új blokk építésének fővállalkozója, a Roszatom.

Francia–német páros szállíthatja a két új paksi atomblokk vezérlőjét, a nyílt tender győzteseivel kedden alá is írta a megbízási megállapodást az oroszországi Roszatom nukleáris holding leányvállalata, a Rusatom Automatizált Irányítási Rendszerek. A Framatome SAS és a Siemens AG konzorciuma felel a berendezések gyártásáért, szállításáért, üzembe helyezéséért, de a Világgazdaságnak küldött közlemény szerint nekik kell beszerezniük egyebek mellett a berendezés információbiztonsági követelményeknek történő megfelelését tanúsító iratokat és minősítéseket is.

A közleményben azonban nem szerepel a megbízás értéke, ahogyan abban a hónap eleji bejelentésben sem, amely szerint – mint a Világgazdaság megírta – ugyanazok szállíthatják a Finnországban építendő atomerőmű blokkvezérlőjét is. A paksihoz hasonlóan a Hanhikivi 1 is orosz kivitelezésű, 1200 megawattos és VVER típusú lesz, de csak egy blokkal, az építését pedig tavaly de-

cemberben négy évvel elhalasztották. A hazai és a finnországi létesítmény referenciaprojektje a leningrádi atomerőmű kiépítése, vagyis az ottani blokkvezérlők is referenciának számítanak.

Fotó: Paks II. Zrt. látványterv

Tavaly januárban közölt árat a Roszatom: 793,8 millió euróért bízta meg a GE Hungary Kft.-t a két paksi blokk turbinaházainak szállításával. Igaz, az eredeti kiírás 711 millió euróról szólt, a második fordulóban pedig 795 millió euró volt a plafon. Az eredeti és a végső ár között 82,8 millió euró volt a különbség. A GE-től kapott akkori válasz szerint a társaság 793,8 milliós ajánlatával is jelentősen csökkentette az árat az első ajánlatához képest, a Roszatom pedig azt felelte, hogy „…a kiíró az első szakasz felső ajánlataira adott ajánlatok alapján átszámolhatta a felső küszöböt, de emiatt nem fenyeget a teljes projekt költségkeretének túllépése”.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

energia Paks II. Roszatom Framatome Siemens
Kapcsolódó cikkek