Cégvilág

Próbát tesz az Északi-tengeren a Mol

Az olajipari cég több fúrást is végzett norvég területen a közelmúltban, ám ezek a kutak szárazak voltak. A Mol mégis folytatja a feltárást, mivel Norvégiában éppen újra felfutóban van a kitermelés.

Mintegy 16,5 millió dolláros, keddi árfolyamon mintegy ötmilliárd forint értékű feltárási szerződést kötött a Mol Norge a Maersk Drilling olajfúró vállalattal – ezt a dán társaság közölte a honlapján. A várhatóan jövő augusztusban kezdődő és hatvan napon át tartó munka célja, hogy kutatófúrásokat végezzenek az Északi-tenger délre eső területein, a PL617-es olajmezőn. Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője szerint a fúrási munkák költségesek, így nem nevezhető soknak a szerződési érték.

Ez egy reális ár, cserébe a feltárási munkáért. A norvég rendszerben viszont előnyös, hogy az olajtársaságok lényegében megoszthatják kockázatukat az állammal, és ha nem járnak eredménnyel a fúrások, adókedvezményként visszajár a költségek egy tetemes része. Siker esetén viszont 78 százalékos adófizetési kötelezettség vár a cégekre

– tette hozzá a szakértő.

Fotó: AFP

A Maersk Drilling közleménye szerint a magyar energiavállalattal egy olyan megállapodást kötöttek, amely egy, az Északi-tengeren egész évben bevethető olajfúrót érint. A dokumentumot a Mol norvég leánya szignózta, de a projekthez az osztrák OMV norvég leánya és a Wintershall Dea olajcég is társult. Az Északi-tenger déli része nem új a Mol számára, hiszen a cég korábban is tevékenykedett a környező norvég területeken, az olajtársaság az idei első féléves jelentésében be is számolt néhány kevésbé eredményes feltárásról.

A kutak száraznak bizonyultak. Mind a két fúrás kiváló környezet-, egészség- és munkavédelmi eredményekkel zárult

– szólt a helyzetértékelés a féléves beszámolóban. A most megismert adatok, a munka hossza és a szerződés várható értéke alapján napi több mint 83 millió forintot szán a fúrásra a Mol.

 

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

olajfúrás Mol Mol Norge
Kapcsolódó cikkek