Cégvilág

Amerikai luxusszállodákat vonz Budapest

Átadták a több mint 13 milliárd forintból felújított műemlék épületben lévő Párisi Udvar Hotel Budapestet, és ezzel visszatért hazánkba a Hyatt szállodalánc.

Sorra nyílnak a következő két-három évben a luxushotelek Budapesten. Az ötcsillagos szegmensben több mint hétszáz új szállodai szobával bővül a kínálat. Építeni van mire, sorra dőlnek meg a rekordok a turizmusban. Budapest vezeti a legnépszerűbb európai városok mezőnyét, ráadásul 2013 és 2018 között az egy kiadható szobára jutó árbevétel, az úgynevezett revpar 78 százalékkal nőtt, amivel a legjobb egész Európában. Nem volt még ekkora a kereslet öt éve, amikor elkezdődött a Párisi udvar műemlék épületének felújítása, amire végül több mint 13 milliárd forintot fordítottak. A Ferenciek terén lévő ikonikus épület rekonstrukciójához 8,2 milliárd forint hitelt biztosított az Eximbank.

A 110 szobás luxusszállodává alakított Párisi udvart a Mellow Mood üzemelteti a Hyatt-lánccal megkötött franchise-szerződés keretében, ezzel a chicagói szállodavállalat csaknem 18 év után tér vissza, és vonz vastag pénztárcájú amerikai vendégeket a budapesti ötcsillagosok piacára. A hivatalosan a hét végén átadott szálloda avatásán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter leszögezte: az immár tizenkét budapesti szállodát birtokló, hatszáz embert foglalkoztató Mellow Mood tulajdonosai a jövőben is számíthatnak hasonló értékteremtő beruházásaik támogatására. Budapest a Párisi udvar révén ugyanis újabb vonzerővel gazdagodott, így tovább nő a város ázsiója. Újabban évente másfélszer annyi turista érkezik Magyarországra, mint ahányan itt élnek – érzékeltette a immár 13 százalékát évről évre rekordokat döntő ágazat súlyát Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. Ezért is kell jelentős mértékben növelni a szállodai kapacitást, a vendégforgalom folyamatosan nő, hiszen Budapest megközelíthetősége sokat javult. Csak az elmúlt öt évben 87-ről 147-re bővült azon városok száma, ahonnan a magyar főváros közvetlen légi járattal elérhető.

Az egyik legdinamikusabban bővülő vendégkör az Egyesült Államokból érkezőké, miután Budapestre egyre több amerikai városból lehet átszállás nélkül iderepülni.

A budapesti luxusszegmensbe nem véletlenül tért vissza a Hyatt, és most zárkózik fel mellé a szintén amerikai központú Marriott (2020-ban nyílik a Luxury Collection hotel a Matild Palotában), luxusszállodai mikropiacot építve a Ferenciek terén a Deák téri Ritz-Carlton és a Roosevelt téri Four Seasons mellett – mondta a Világgazdaságnak Hegedűs Attila, a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan Szolgáltató Kft. társtulajdonosa. A szakértő szerint amikor a nemzetközi szállodaláncok olyan mértékben kötelezik el magukat egy város mellett, mint a Hyatt és a Marriott Budapest mellett, az törvényszerűen célzott pluszmarketingforrásokat is feltételez, amivel az Egyesült Államok még fontosabb küldőpiaccá válik. Az eredményesen működő ötcsillagos szállodák piaca ráadásul minden kategóriára pozitív, árfelhúzó hatással van, és Budapesten ennek még bőven van tere.

A luxushotelpiac mostani erőteljes kínálatbővüléséhez, a keresletnövekedés tartósításához azonban még valami hiányzik – figyelmeztetett Hegedűs Attila. Az ötcsillagos szállodák vendégeinek igényeire szabott sokrétű attrakciók fejlesztésére, unikális szabadidős programokra van szükség. A megújult belváros és a gasztronómia már felzárkózott, az Andrássy úton és a Fashion Streeten kialakult a luxuskategóriás divatüzletek sora, jelentős a történelmi gyógyfürdők vonzereje, de a luxushotelek vendégkörének mindez még csak ízelítő, a kínálat bővítésére van szükség.

BDO Hotel és Ingatlan Párisi Udvar Hotel Budapest
Ezek is érdekelhetik