Cégvilág

Elektromos fordulatra kapcsol az Audi

Folyamatosan nő a teljes termelési volumenen belül az elektromos motorok részaránya, a tendenciát egy negyvenegymilliárdos beruházással is erősíti a vállalat.

Idén elkészült a százezredik e-motor, tízszer annyi elektromos meghajtás készült, mint az elmúlt évben – közölte a Világgazdasággal az Audi Hungaria Zrt. Az elektromotorok részaránya folyamatosan nő a teljes gyártási volument figyelembe véve. Az e-transzformáció projekttel a vállalat felkészül a következő e-motor-generációk integrálására. Az Audi Hungaria már most is az e-motor-gyártás központja az Audi-konszernben, egyben a Volkswagen-konszern központi motorszállítója is. A győri leányvállalat nyolc márka 31 gyártó telephelyére szállít motorokat.

Az Audi a belső égésű motorok fejlesztését és hatékonyságnövelését sem hanyagolja el, a kereslet a korábbi évekhez hasonlóan magas. Hét sikeres motorfelfutás valósult meg, a kétliteres TFSI motort az év nemzetközi motorjává választották. A magyar leányvállalat járműgyártásának idei teljesítménye nagyban meghaladja a 2018-as termelési szintet, ez a növekedés az új volumenterméknek, az Audi Q3 modellnek köszönhető. Győrben öt alapmodell készül 12 különböző variánsban. A cég nyáron jelentette be, hogy 41 milliárd forintból bővíti Győrben a járműgyártási infrastruktúráját, a motorfejlesztési központját és az elektromos meghajtásokat gyártó egységét. Ehhez a 250 munkahelyet teremtő beruházáshoz az állam 6,4 milliárd forintot biztosított. A fejlesztés 2022 végére készül el.

2019 a fenntarthatóság éve is volt az Audi Hungariánál, a cég 2020-ra karbonsemleges gyártó telephely lesz. A vállalat hőellátását már ma 70 százalékban geotermikus energiából biztosítják. Ezenfelül az E.ON-nal közös projekt eredményeként Európa legnagyobb, tetőn kialakított napelemparkja épül 12 megawattos csúcsteljesítménnyel az Audi Hungaria két logisztikai központjának 160 ezer négyzetméteres tetőfelületén. A napelemek telepítése a tervek szerint halad, már több mint húszezer egység a helyére kerül, így ez év végétől megindulhat a termelése. A zöldáramnak köszönhetően hatezer tonnával kevesebb szén-dioxid jut a levegőbe. A nagyvállalat a logisztikai folyamatait is környezetkímélőbbé tette. Ettől az évtől zöldvonatok közlekednek Győr és Ingolstadt, valamint Győr és Brüsszel között. Hetente 45 vonat szállít karbonsemlegesen alkatrészeket, motorokat és autókat Győr és Ingolstadt között, valamint az e-motorokat is karbonsemlegesen szállítják végső beépítési helyükre, Brüsszelbe.

Egy nagy hal

Az Audi Hungaria 26 éve tevékenykedik Magyarországon, az ország egyik legjelentősebb és legnagyobb árbevételű vállalata, az egyik legnagyobb exportőre és a magyar autóipar legnagyobb beruházója. A vállalat tavalyi nettó árbevétele 2371 milliárd forint volt, az adózott eredménye meghaladta a 141 milliárdot.

 

e-motor Audi karbonsemlegesség Győr
Ezek is érdekelhetik