Cégvilág

Túljegyezték a Saudi Aramco olajtársaság részvényeit

A részvények végleges kibocsátási árát csak december 5-én hirdetik ki.

Máris túljegyezték az intézményi befektetők és a viszontkereskedők a Saudi Aramco részvényeit, amelyek jegyzése november 17-én kezdődött és december 4-án zárul le. A szaúdi állami olajcég 1,5 százaléknyi tulajdonrészét adja el a rijádi Tadawul tőzsdén.

A cég a nyilvános részvénykibocsátás (IPO) keretében mintegy 3 milliárdnyi részvényét értékesíti 30-32 riál (8-8,53 dollár) értékben.

Az ársáv felső határa alapján az 1,5 százaléknyi Aramco-részvény értéke 25,6 milliárd dollár.

A hét végéig összesen 44,3 milliárd dollár értékű kereslet jelentkezett az intézményi befektetők és a viszonteladók részéről.

Fotó: AFP

A végleges kibocsátási árat december 5-én hirdetik ki.

Amennyiben a kibocsátási ár az ársáv felső határa lesz, akkor az Aramcóé lesz minden idők legnagyobb értékű részvénykibocsátása, megelőzve az Alibabát.

A kínai internetes kiskereskedelmi cég 25 milliárd dollárnyi részvényt dobott piacra 2014-ben a New York-i értéktőzsdén.

A Saudi Aramco a világ legnyereségesebb cége, a szeptember végével zárult harmadik negyedévben a profitja 21,1 milliárd dollár volt, míg például az ágazatbeli amerikai Exxon Mobilé alig haladta meg a 3 milliárd dollárt.

 

aramco Szaúd-Arábia Saudi Aramco olaj
Kapcsolódó cikkek