Cégvilág

Ukrajna és Oroszország öt évre szóló gáztranzit-szerződést kötött

Az ukrán elnök szerint az egyezség biztosítja az ukrán gázvezeték kihasználtságát és az energetikai biztonságot, valamint az ukránok jólétét.

Ukrajna és Oroszország öt évre szóló gáztranzit-szerződést írt alá – jelentette be hétfőn késő este Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegram internetes üzenetküldő portálon keresztül.

Az ukrán államfő szavai szerint Ukrajna legalább 7 milliárd dollár bevételhez jut a megállapodásnak köszönhetően. A szerződés a megállapodás szerint tíz évre meghosszabbítható. Zelenszkij az üzenetben hangsúlyozta, hogy ez az egyezség biztosítja az ukrán gázvezeték kihasználtságát és az energetikai biztonságot, valamint az ukránok jólétét. Kiemelte, hogy az első évben az orosz fél legalább 65 milliárd köbméter gázmennyiség tranzitját garantálja Ukrajnán keresztül, a következő négy évben pedig 40 milliárd köbméterét.

Alekszej Miller, a Gazprom orosz gázipari vállalat vezérigazgatója újságíróknak nyilatkozva megerősítette, hogy sikerült aláírni a szerződés- és egyezségcsomagot, amely – mint fogalmazott – a felek közötti érdekegyensúly helyreállítását szolgálja.

Ötnapos, magszakítás nélküli tárgyalásokat követően Bécsben sikerült elfogadni a végső döntéseket és megkötni az utolsó megállapodásokat is. Egyidejűleg aláírtak egy sor egyezményt és szerződést. Ezek valójában egy nagy megállapodás-csomagot képeznek, amely a felek közötti érdekegyensúly helyreállítását szolgálja. A mai naptól ezek a dokumentumok jogi erővel bírnak és biztosítják az orosz gáztranszfert Ukrajnán keresztül 2019. december 31-ét követően

– közölte Miller.

A szerződéseket 2019. december 30-val keltezték.

Fotó: AFP/Jens Büttner/dpa-Zentralbild/dpa

Miller hangsúlyozta: a Gazprom minden tőle telhetőt megtett, s az orosz vállalat ismételten bizonyította, hogy megbízható partner és felelősségteljes beszállító.

Az ukrán Naftohaz állami gázvállalat szintén megerősítette a megállapodás létrejöttét. Jurij Vitrenko, a Naftohaz igazgatója szerint egyezség született a peres ügyek rendezéséről is.

A gáztranzit egyezményen kívül aláírtuk a rendezési egyezséget is. Ennek a megállapodásnak az értelmében a Gazprom felhagy a stockholmi döntőbíróság ítéletének megfellebbezésével

– emelte ki Vitrenko. Hozzátette: az egyezség értelmében a felek megszüntetik az egymás ellen folyamatban lévő peres eljárásokat és visszavonják a panaszokat.

Hétfőn befejeződött Bécsben az a többnapos tárgyalássorozat, amelyet az ukrán és az orosz gázvállalat folytatott a gáztranzitról. Az Ukrajnán keresztül Európába irányuló orosz gázszállításról szóló, 2009-ben kötött szerződés hatálya az idei év végével hatályát veszti, ezért Ukrajnának és Oroszországnak új szerződést kellett kötnie.

  • Moszkva egyik fő feltétele az volt, hogy kölcsönösen mondjanak le minden peres követelésről egymással szemben, másrészről eleinte nem akart egy évnél hosszabb szerződést kötni.
  • Kijevnek viszont a minél hosszabb távú szerződés állt az érdekében, tekintettel az épülő Északi Áramlat-2 gázvezetékre, amely komoly konkurenciát jelent az ukrajnai gázvezetéknek.
  • Múlt pénteken a Gazprom kifizette a Naftohaz ukrán állami gázvállalatnak a stockholmi döntőbíróság által korábban már megítélt 2,9 milliárd dollárt. Olekszij Orzsel ukrán energetikai miniszter korábban elmondta, hogy ugyanakkor az ukrán gázvállalat a megállapodás érdekében további 12,25 milliárd dollár peres követelésről mond le a Gazprommal szemben.

    Az UNIAN ukrán hírügynökség emlékeztetett: hétfőn Ukrajna és az orosz Gazprom gázvállalat megállapodást írt alá arról, hogy Kijev lemond arról a 7,4 milliárd dollár követelésről, amelyet az ukrán monopóliumellenes bizottság vetett ki korábban az orosz gázóriásra bírságként.

    gázszállítás gáztranzit-szerződés Ukrajna Oroszország Naftohaz megállapodás
    Kapcsolódó cikkek