Cégvilág

Csaknem ötmillió forint fordítható egy új állás létrehozására a konstrukcióban

Az energetikai pályázat kifutása után lényegében csak foglalkoztatásbővítésre jut uniós forrás, a tizenkétmilliárd forintos keretből 2500 munkahely jöhet létre.

Szerdán zárul egy a versenyszférában népszerű felhívás, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) a 20,4 milliárd forint keretű, megújuló alapú energia használatát, illetve az energiahatékonyságot ösztönző konstrukció (Ginop-4.1.4). Ekkor zárult volna eredetileg a 48,2 milliárd forintos infokommunikációs pályázat (Ginop-3.2.2) is, a kereslet hiánya miatt azonban újabb haladékot kapott a piac:

egészen március 16-ig lehet jelentkezni a lassan három éve, 2017 márciusában megnyitott kiírásra.

A kkv-szektor beruházási, fejlesztési támogatásra váró része azzal szembesült ez év elején, hogy újabb kapacitásbővítő vagy épp technológiafejlesztő lehetőségek helyett most leginkább munkaerő-felvételre jut vállalati uniós forrás.

Fotó: Kallus György / VG

Ezt a célt szolgálja a kis- és középvállalkozások foglalkoztatásának bővítése (Ginop-5.3.12), amelyre január 27-től április 15-ig lehet jelentkezni.

Erre a célra 12 milliárd forintot különítettek el, a felhívás feltételeinek megfelelő projektek 8–90 millió forint támogatásban részesülhetnek. A cél 3–15 személy felvétele, az egy főre jutó kétéves bérköltség 60, illetve 70 százalékát lehet pályázati pénzből finanszírozni attól függően, hogy kis- vagy középvállalkozás-e a munkáltató.

A hat felzárkóztatandó régió közül csak négyből lehet pályázni, a Budapestet és Pest megyét felölelő központi régió mellett ugyanis ebből a körből a Nyugat- és a Közép-Dunántúl is kimaradt, így tehát

dél-dunántúli, észak-magyarországi, észak-alföldi és dél-alföldi cégbejegyzés a jogosultság feltétele.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja!

energetika energiahatékonyság állás
Kapcsolódó cikkek