Cégvilág

A tenderek többségét kkv-k nyerik

Rekordot döntött a magyar kis- és középvállalkozások térnyerése a közbeszerzési piacon.

Tavaly 12 155 közbeszerzést folytatott le a Közbeszerzési Hatóság (KH), ezek közül 9837 volt eredményes, 2318 pedig eredménytelen – közölte Rigó Csaba Balázs, a hatóság elnöke. A szerződések szerinti eljárások összértéke 3430 milliárd forint volt, ami 2018-hoz képest 4,1 százalékos növekedés.

Rekordot döntött a magyar kis- és középvállalkozások térnyerése a közbeszerzési piacon, száz eredményes eljárásból 87-et, a közbeszerzések keretében elköltött száz forintból pedig 59-et nyertek a kkv-k.

Az eljárások 48,7 százaléka építési beruházás volt, 31,3 százaléka árubeszerzés, a fennmaradó 20 százalék szolgáltatásmegrendelés.

Csak az építéseknél 4786 eredményes eljárás volt, ami 7520 szerződést jelentett, ezeken a beruházásokon 1209 nyertes konzorcium és 2200 különböző cég dolgozott.

Fotó: VG

Az elnök kiemelte: a versenyt korlátozó, hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások száma hat év alatt a tizenharmadára csökkent, tavaly csak 274 ilyen típusú eljárás volt.

Teljes körű és megalapozott adatokkal, az uniós irányelveknek megfelelő módszertannal dolgozunk – húzta alá Rigó Csaba Balázs. Míg Brüsszelben az egyes tagállamok esetében csak a nagy értékű beszerzések alapján vezetnek statisztikát, addig ezek Magyarországon az összes eljárás mindössze 26 százalékát teszik ki, vagyis korántsem adnak teljes képet.

További részletek a Világgazdaság csütörtöki számában

közbeszerzés szerződés hirdetmény kkv ELJÁRÁS
Kapcsolódó cikkek