Cégvilág

Egyelőre állják a sarat a vállalkozások

A következő egy-két hónapban várhatóan drasztikusan esnek a cégalapítások, de az elhúzódó túlélési küzdelem miatt a megszűnések száma csak később lódulhat meg.

A márciusi változásokkal frissített cégnyilvántartásban még nem érhető tetten a koronavírus-járvány hatása, a statisztika szerint egyelőre kitartanak a vállalkozások – állapítható meg a Világgazdaság érdeklődésére az Opten által közölt adatokból. Ez összefügghet azzal, hogy a piaci szereplők többsége kivár, megoldást keres a túlélésre, illetve abban bízik, hogy valamilyen állami támogatást kap. Az átmeneti nehézségeket súlyosbítja, hogy a Via Credit felmérése szerint a hazai kis- és középvállalkozások negyedének alig egy hónapra elegendő a likviditása, a bevételek elmaradásával pedig további 43 százalék is legfeljebb három hónapig képes kigazdálkodni a bérköltséget.

Fotó: Kallus György/VG

Hantos Zoltán, az Opten projektmenedzsere arra számít, hogy már a következő egy-két hónapban drasztikusan visszaeshetnek a cégalapítások, az azt követő három-hat hónapban pedig félő, hogy a fokozatos lemorzsolódás miatt a megszűnések is gyakoribbak lesznek. Az elmúlt hónap végén 518 419 cég működött Magyarországon, miután 2488-at alapítottak, és 2829-et szüntettek meg. Ezek a számok már csak azért sem kirívók, mert még a járványhelyzet előtt, januárban és februárban is több mint háromezren húzták le a rolót, a márciusban bejegyzett új vállalkozások száma pedig az első két hónap átlagának felelt meg.

A céginformációs szolgáltató lapunk kérésére néhány, a járványhelyzetben különösen érintett ágazatot külön-külön is górcső alá vett, de drámai változásokat márciusban még a turizmusban, az építőiparban és a kereskedelemben sem lehetett megfigyelni. Eszerint a gépjármű-javítókkal kiegészülő kereskedelmi szektornak 114 649 szereplője van, márciusban 737 céget szüntettek meg, miközben 554-et alapítottak. Igaz, ellentétes hatások figyelhetők meg, mert míg a ruhaüzletek, ha ideiglenesen is, de ellehetetlenültek, addig az élelmiszerboltok szárnyalnak.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvashatja

cégnyilvántartás Opten vállalkozások
Kapcsolódó cikkek