Cégvilág

Túlélésre játszanak az utasok nélkül maradt taxisok

Országosan 90 százalékos visszaesésről számolt be a Világgazdaságnak az Országos Taxis Szövetség elnöke, aki szerint a szakmai közösséghez nem tartozó taxisok vannak a legnehezebb helyzetben.

A taxirendelések száma 80 százalékkal csökkent az elmúlt hetekben, a korábban átlagosan napi 4200 fuvart a járványhelyzetben mintegy 1200 követi, de hétvégéken csak 300-400

– mondta a Világgazdaságnak Tamás Miklós, a City Taxi elnöke. A szövetkezet 850 taxisnak szervezi a fuvart, és 30-40 dolgozót alkalmaz. Az elnök hangsúlyozta, hogy minden alkalmazottat meg szeretnének tartani. A jelen helyzetet szabadságolással, illetve fizetés nélküli szabadsággal próbálják áthidalni, és a taxisoknak csak a fele dolgozik egy-egy napon. A 74–86 ezer forintos fuvarszervezési díjat a City Taxi márciusban 25 százalékkal csökkentette, áprilisban és májusban pedig 25 ezer forint kedvezményt ad.

Budapesten 2500 taxi sem fut az utakon, az év elején még hétezer volt
Fotó: Kallus György / VG

Országosan 90 százalékos visszaesésről számolt be a Világgazdaságnak Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke, aki szerint a szakmai közösséghez nem tartozó taxisok vannak a legnehezebb helyzetben.

Sokan kényszerszabadságra mentek, és csak a minimális tagfenntartói díjat fizetik a fuvarszervezőknek. Emellett százával adják vissza a taxisengedélyeket, és más megélhetés után néznek. Az elnök nagy segítségnek tartaná, ha a idején a személyszállító taxisok külön engedély nélkül szállíthatnának csomagot is. Ennek szervezése már zajlik.

Az év elején a budapesti utcákon mintegy hétezer taxi futott, ma 2500 sem.

Az elnök szerint a turizmus fejlődése miatt nőtt jelentősen a taxisok száma, és még nem látható, hogy mikorra lesz ismét több fuvar. Esetleg évek is kellenek ahhoz, hogy az ágazat újra elérje a 2019-es év végi állapotot.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

taxi személyszállítás
Kapcsolódó cikkek