Cégvilág

Egy cégben a Siemens energia-üzletága

A nemzetközi Siemens csoport energiaüzletága kiszervezésének részeként és majdani tőzsdére vitelének előkészítéseként a magyarországi érdekeltségeknél is megtörténnek a szükséges változások. A válság egyelőre nem fékezte le a hazai csoportot.

Március 1-től a Siemens Energy Kft.-hez tartozik a nemzetközi Siemens csoport magyarországi olaj-, gáz- és villamosenergia-termelésének egésze, valamint az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások – mondta el a Világgazdaságnak a Siemens Zrt. Ennek megfelelően a hazai csoportnak jelenleg a Siemens Zrt. mellett tagja a Siemens Energy Kft., az Evosoft Hungary Kft., a Mentor Graphics Magyarország Kft., a Siemens Healthcare Kft. és a Siemens Mobility Kft., továbbá a Siemens 50 százalékos tulajdonában lévő Valeo Siemens eAutomotive Hungary Kft.

A változás mögött az áll, hogy

a németországi anyavállalat tavaly májusban hozott döntése alapján a Gas and Power üzletágat leválasztották a csoport többi részéről, és közölték, hogy az üzletágat még az idén tőzsdére kívánják vinni.

Az ezzel kapcsolatos előkészületről a magyarországi érdekeltségeket összefogó leányvállalat a későbbiekben ad tájékoztatást.

Fotó: Kallus György

A tavaly szeptember 30-án zárult üzleti évében a Siemens Zrt. árbevétele 101,1 milliárd forintról 95,5 milliárdra esett, amiben szerepet játszott a Siemens Mobility Kft. 2018-as kiválása. A saját tőkéje csaknem a felével nőtt, az adózott eredménye pedig egyszeri hatások miatt 1,5 milliárdról 7,3 milliárdra emelkedett.

A folytatást nehezíthetik a koronavírus-járvány gazdasági hatásai.

A Siemens relatíve szerencsés helyzetben van, mert alapvetően nem a fogyasztói cikkek piacán vagy a vendéglátóiparban működünk, a megrendeléseink jellemzően közép- vagy hosszú távra szólnak. A járvány hatásai így egyelőre kevésbé érintettek minket, nem volt számottevő fennakadás a megbízásaink teljesítésében, szolgáltatásaink elérhetőségében vagy az ügyfeleinkkel való kapcsolattartásban. Folyamatosan működik a csepeli transzformátorgyárunk és a Késmárk utcai turbinakomponens-gyárunk is. A kollégák egészségének biztonsága érdekében természetesen fokozott higiénés óvintézkedéseket vezettünk be

– közölték lapunkkal.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja!

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek