Cégvilág

Megcsonkította a járvány a fesztiválszezont

Elmarad a fesztiválok nyári főszezonja, mivel a járvány miatt rendezvénystop van érvényben. Kérdés, hogy az őszre csúszó programdömpingre mennyien lesznek vevők.

Két hónapra igyekeznek most besűríteni félévnyi kínálatot a koncert- és fesztiválszervezők. Nem mindent lehet azonban megmenteni, a legnagyobb fesztivál, a Sziget például az idén biztosan elmarad, akárcsak a VOLT Fesztivál és a Balaton Sound. A nyári fesztiválszezont indító Fishing on Orfű illetékesei már hetekkel ezelőtt, elsőként jelentették be, hogy átszerveztek mindent, a tervezett 160 produkcióból öt kivételével az összes előadást át tudták tenni az augusztus 26–30. közötti új időpontra. Az orfűi szervezők nem véletlenül választották augusztus utolsó teljes hetét, bíznak benne, hogy az évek óta telt házas program új időpontjára minél több bérletes és napijegyes átcsekkol.

Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Minden esemény szervezői – az őszig ugyancsak elmaradó színházi előadásokhoz hasonlóan – lehetőséget biztosítanak a befizetett összeg támogatásként történő felajánlására is az esetleg távol maradóknak. Egyelőre sem az efféle közönségtámogatások, sem az elmaradó vagy veszteséggel záruló rendezvények remélt állami kártalanításának összegéről nincs információ. A Magyar Fesztivál Szövetség már korábban azt közölte, hogy

a 80 milliárd forintos fesztiválpiac nehéz helyzetbe került szereplőinek megsegítésére egy vis major kompenzációs büdzsé felállítását kezdeményezik.

Mindenesetre az augusztus 15-ig meghirdetett rendezvényszervezési moratóriummal új fejezet nyílt a szervezők számára, akik így konkrét időpontokkal tudnak végre számolni. Azt viszont most még nem lehet kiszámolni, hogy az addig elmaradó események miatt mennyi lesz a tényleges veszteség, mennyi a kieső bevétel – nyilatkozta Gerendai Károly, a Budapest Park társtulajdonosa a Világgazdaságnak.

Európa egyik legnagyobb szabadtéri koncerthelyszínén például a kora őszi időszakban az eddigi programnapok megduplázásával, azaz a hét eleji estékre is koncerteket szervezve próbálják pótolni az augusztus közepéig kieső dátumokat.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

járvány szórakoztatóipar fesztiválpiac Gerendai Károly
Kapcsolódó cikkek