Cégvilág

Megjelent az újabb pályázati kiírás

Második alkalommal hirdeti meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a METÁR-tendert a megújuló energiaforrásból termelt villamos energia támogatására.

A pályázatra – amely során zöld prémium típusú támogatás szerezhető – 2020. szeptember 15-től 2020. október 15-ig nyújthatók be ajánlatok a Kiírási dokumentumban meghatározottak szerint, derül ki a MEKH közleményéből.

Az első METÁR-tender sikeres volt.

A felhívásra 168 ajánlat érkezett, melyek közül 72 pályázat lett nyertes. A nyertesek – egy 0,33 MW-os naperőmű kivételével – a becsült beruházási költség öt százalékát kitevő teljesítési biztosíték bemutatásával megerősítették elkötelezettségüket az erőművek megvalósítása mellett. Az eredményeket igazolja az is, hogy a második kiírásban emelkedik a meghirdetett energiamennyiség, évi 800 millió forint új támogatás osztható ki, 390 GWh áramtermelésre – hangsúlyozta Horváth Péter János, a MEKH elnöke a legújabb METÁR-tender meghirdetése kapcsán.

Fotó: MVM

A pályázatot két kategóriában írja ki a Hivatal. Az 1 MW alatti esetben évi 40 GWh mennyiség osztható ki. A nagyobb kategória bővül a korábbi kiíráshoz képest, így már akár 49,99 MW kapacitásig nyújtható be kérelem megújuló energiát hasznosító erőmű támogatására. Az 1 MW és 49,99 MW közötti kategória pályázói részére évente 350 GWh megtermelt energia után adható támogatás.

Az azonos tulajdonosi körhöz tartozó cégcsoportok által elnyerhető maximálisan támogatható energiamennyiség a kisebb kategóriában 15 GWh/év, a nagyobbak esetében 175 GWh/év. A projektek megvalósításának határideje változatlanul három év.

A pályázati dokumentáció kizárólag elektronikus úton, az erre a célra szolgáló ÁNYK űrlapon nyújtható be. További információ a Villamos energia, METÁR-tender 2020/I. (2020. júliusi kiírás) oldalon érhető el, a felmerülő kérdéseket az ügyfélszolgálat telefonszámán (+36 1 459 7740) vagy a metar@mekh.hu címen fogadja a Hivatal.

 

naperőmű METÁR-tender
Kapcsolódó cikkek