Cégvilág

A kisbefektetők kegyeit keresi a Tesla

Az elektromosautó-gyártó a kispénzű befektetők számára tenné hozzáférhetőbbé a mára igencsak megdrágult papírjait. A Tesla-részvény azonban az 5:1 arányú felaprózás után sem lesz olcsóbb a fundamentumok alapján.

A Tesla részvényeinek árfolyama 7 százalékkal emelkedett a keddi piaczárás utáni kereskedésben, miután az amerikai elektromosautó-gyártó bejelentette, hogy hamarosan ötödölik a társaság részvényeit.

Azok a befektetők, akik augusztus 21-én Tesla-részvénnyel rendelkeznek, négy további papírt kapnak az augusztus 28-i piaczárás után,

a felaprózott részvényekkel pedig augusztus 31-én indul meg a kereskedés.

Fotó: Daniel Acker/Bloomberg via Getty Images

A bejelentést követően egészen 1466 dollárig kúsztak a társaság papírjai, pedig a befektetői optimizmus ellenére a vállalat fundamentumain nem változtat a technikai jellegű split, ezért értékeltség alapján sem lesz olcsóbb a Tesla-papír, amely 253-as P/E-mutatójával az egyik leginkább túlárazott a piacon.

A lépéssel saját munkavállalói és a kisbefektetők tulajdonszerzését könnyítené meg a vállalatban a vezetőség,

a villanyautós cég részvényei ugyanis rendkívül megdrágultak.

A Tesla kurzusa idén már csaknem 230 százalékkal emelkedett, vagyis megtriplázta árazását még úgy is, hogy a keddi záróár majdnem negyedével marad el az egy hónapja, napközben elért 1795 dolláros mindenkori csúcstól.

Az utóbbi időszak elképesztő ralijával a Tesla mára a világ legértékesebb autógyártójává vált,

256 milliárd dollár feletti piaci kapitalizációja meghaladja a tőzsdén jegyzett euró­pai szektortársak együttes értékét is.

Egy másfél ezer dolláros papírhoz ugyanakkor a kisebb rendszeres megtakarításaikkal tőzsdére lépő lakossági befektetők csak igen nehezen jutnak hozzá, és jobbára csak az egyes kereskedési applikációkon elérhető tört részvényvásárlással szerezhettek a papírokból.

További részletek a Világgazdaság csütörtöki számában.

kisbefektetők Apple részvényfelosztás Tesla split
Kapcsolódó cikkek